IMF Başkanı'na da ayakkabı fırlatıldı

IMF Başkanı Strauss-Kahn'a Bilgi Üniversitesi'ndeki konuşması sırasında ayakkabı fırlatıldı. Eylemi gerçekleştiren Selçuk Özbek akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

IMF Başkanı'na da ayakkabı fırlatıldı

İstanbul'da ikinci kez yapılan IMF-Dünya Bankası toplantıları tarihi bir olaya sahne oldu.


Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a Bilgi Üniversitesi'ndeki konuşması sırasında ayakkabı fırlatıldı.

Strauss-Kahn'ın konuşmasının sonuna doğru bir öğrenci "IMF Türkiye'den defol" diyerek ayakkabısını fırlattı. Ayakkabı konuşma yapılan platforma düştü ve Strauss-Kahn'a isabet etmedi.

Soğukkanlılığını bozmayan IMF Başkanı, "Bu da nedir? Bir ayakkabı. Pek de hoşuma giden birşey değil" diyerek gülümsedi.

Ayakkabı fırlatılması sonrasında bir pankart açılmak istendi ve sloganlar atıldı. Ayakkabı fırlatan öğrenci daha sonra gözaltına alındı.

Ayakkabı fırlatma olayından sonra konferans salonundaki bazı öğrenciler de alkışlarla Kahn'ı protesto etti. Bu sırada Kahn, son soruyu da yanıtladı ve konferansı bitirdi.

Kahn'ın konferans salonundan dışarıya çıktığı sırada da, bazı öğrenciler ayağa kalkarak IMF ve AK Parti aleyhinde slogan atarak Kahn'ı protesto etti.

AKŞAM SERBEST BIRAKILDI
Protestonun ardından, konferansın bitmesiyle salon boşaltılarak basın  mensupları üniversiteden çıkarıldı. Özbek, yapılan sağlık kontrolünün ardından IMF Başkanı'nın şikayetçi olmaması nedeniyle akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

19 ÖĞRENCİ SERBEST
Öte yandan, Bilgi Üniversitesi'nin önünde protesto gösterisi yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 21 öğrenciden 19'u serbest bırakıldı.

Üniversitenin Dolapdere yerleşkesi önündeki protesto gösterisi sırasında İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan öğrencilerden 19'u, haklarında yapılan adli işlemin ardından serbest kaldı.

Protestocu öğrencilerden E.T ve S.Ö'nün ise polise mukavemet gösterdikleri gerekçesiyle halen gözaltında tutuldukları öğrenildi.

Bu iki öğrencinin, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Beyoğlu Adliyesi'ne sevk edilecekleri kaydedildi.

GAZETEDE EDİTÖRLÜK YAPMIŞ
Ayakkabı fırlatanın Anadolu Üniversitesi öğrencisi Selçuk Özbek olduğu öğrenildi. Özbek'in bir dönem yarı zamanlı olarak İstanbul merkezli bir gazetede editör olarak çalıştığı belirtildi. Bush'a ayakkabı fırlatan El-Zeydi de gazeteciydi.

IMF Başkanı'na da ayakkabı fırlatıldı - 1 Ayakkabı IMF Başkanı'na isabet etmezken, Strauss-Kahn soğukkanlılığını yitirmedi.

Özbek'in yanında pankart açmaya çalışan Zeynep Çatalkaya'nn da aynı gazetede muhabir olarak çalıştığı kaydedildi.

IMF BAŞKANI: TÜRK ÖĞRENCİLER KİBAR
IMF Başkanı'nın protesto sırasında gösterdiği soğukkanlılık, açıklamaya da yansıdı.

Strauss-Khan, "Türk öğrencilerin ne kadar kibar olduğunu öğrendim. Zira şikayetlerini göstermek için en azından konuşmanın sonunu beklediler" ifadelerini kullandı. IMF Başkanı, kendileri için açık bir ortamda konuşmanın ve öğrencilerle tanışmanın çok önemli olduğunu da söyledi ve "Herkes bizimle aynı düşünmese de onların görüşlerini duymaktan mutlu oldum" dedi.

IMF Başkanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Açık bir tartışma ortamı sağlamak bizim için önemli. Türk öğrencileri aslında gayet kibar. En azından konuşmanın sonuna kadar sabırla beklediler" denildi.

AJANSLAR FLAŞ GEÇTİ
Uluslararası haber ajansları haberi flaş olarak verirken, Reuters Özbek'in "Üniversiteden defol, hırsız IMF" sözlerine ve IMF Başkanı'nın eylem sonrasındaki açıklamalarına yer verdi. Haberde ayrıca IMF toplantılarının başlamasından itibaren protesto gösterilerinin devam ettiği vurgulandı.

BUSH'A DA AYAKKABI FIRLATILMIŞTI
Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi, geçen yıl Aralık ayında ABD Başkanı George W. Bush'a Bağdat'a yaptığı veda ziyareti sırasında ayakkabılarını fırlatmıştı.

Sayfa Yükleniyor...