IMF beklentilerini iyileştirdi

IMF kriz sürecinde ilk kez küresel ekonomi için beklentilerini iyileştirdi, ancak uyarılarda da bulundu.

IMF beklentilerini iyileştirdi

Uluslararası Para Fonu (IMF), nisanda açıkladığı dünya ekonomik görünüm ve küresel finansal istikrar raporlarını güncelledi.

IMF, küresel ekonominin durgunluktan çıkmaya başladığını belirtse de, iyileşmenin zayıf olacağı uyarısında bulundu. Dünya ekonomik görünüm raporunu güncelleyen IMF, 2009 için küresel büyüme tahminini "eksi 1.3"ten "eksi 1.4"e revize etti. Ancak IMF, 2010 için küresel büyüme tahminini yüzde 1.9'dan yüzde 2.5'e çıkardı.

Dünya ekonomisinin ikinci yarıda büyümeye geçeceğini öngören IMF, ABD ve Çin ekonomileri için büyüme beklentilerini iyileştirdi. ABD ekonomisi için 2009 yılı büyüme tahminini eksi 2.8'den eksi 2.6'ya çıkaran IMF, 2010 yılı tahminini yüzde sıfır'dan yüzde 0.8'e yükseltti.

IMF, Çin ekonomisi için büyüme öngörülerini 1'er puan arttırarak 2009 için yüzde 7.5'e, 2010 için ise yüzde 8.5'e çıkardı. Raporu açıklayan ımf başekonomisti olıvıer blanchard, asya ekonomisinin dünyanın geri kalanından ayrışabileceğine inanmadığını belirtti.

IMF, artan işsizlik ve finansal piyasalara güvenin azalmasının deflasyon riski yarattığını vurguladı. Merkez bankalarına da çağrıda bulunan IMF, faiz indirimi için kalan hareket alanının kullanılması gerektiğini belirtti.

Küresel mali istikrar raporunu da güncelleyen IMF, finansal koşulların nisana göre iyileştiğini, ancak hala sıkı olduğunu kaydetti.

Bununla birlikte IMF, finansal piyasaların hala şoka açık olduğuna dikkat çekerek, kısmi iyileşmenin rehavete yol açmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Sayfa Yükleniyor...