IMF: Bu yıl dünya küçülebilir

IMF Başkanı Strauss-Kahn, küresel ekonominin büyümesinin negatif olabileceği uyarısında bulundu.

IMF: Bu yıl dünya küçülebilir

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Tanzanya'nın başkenti Dar Es Salaam'da küresel ekonomik krizin Afrika kıtasına etkisi konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, ''IMF, küresel büyümenin bu yıl sıfırın altında kalmasını bekliyor, ömrümüzde gördüğümüz en kötü performans'' dedi.

Dünya ekonomisinin büyük durgunlukta olduğuna işaret eden Strauss-Kahn, ''Dünyadaki finansal kurumlarının finansal sistemdeki risk algılamasının sürmesinin, tüketici ve ticari faaliyetlere güvenin çökmesiyle biraraya gelmesi, dünyanın her yerinde iç talebi düşürücü etki yapıyor'' diye konuştu.

Konuşmasında uluslararası topluma, bu yıl yüzde 3 büyümesi beklenen Afrika'yı unutmamaları çağrısında bulunan Strauss-Kahn, ''her ne kadar kriz Afrika kıyılarına yavaş ulaşsa bile, ancak geldiğini ve etkisinin ciddi olacağını biliyoruz. Yoksulların sesinin duyulmasını sağlamalıyız'' ifadesini kullandı.

Krizin Afrika'nın ekonomisini ve son 10 yılda sağlanan sosyal başarıyı tehdit ettiğini ve milyonlarca insanın tekrar yoksulluğa sürükleneceğini vurgulayan Strauss-Kahn, ''bu yalnızca ekonominin büyümesini ve hane halkının gelirini korumakla ilgili değil, aynı zamanda sosyal patlamalar, belki de savaş tehdidiyle ilgili'' diye konuştu.

Ekonomik ve finansal şokların Afrika ekonomisinin büyümesine etkisinin ciddi olacağı, finansal akışın, ticari finansın daha da zorlaşacağı ve pahalılaşacağı, Afrika'da borsa ve bono piyasalarına yabancı yatırımın düşeceği uyarısında bulunan Strauss-Kahn, ''dünyadaki büyüme neredeyse durma noktasına geldiği için Afrika ürünlerine talep geriliyor. Turizm geliri, dünyada her yerinde tüketiciler kemer sıkması nedeniyle muhtemelen düşecek'' diyerek sözlerini tamamladı.

Tanzanya Devlet Başkanı Jakaya Kikwete de küresel krizin Afrika için büyük tehlike yarattığını ve hatta zor elde edilen sosyal ekonomik kazanımların yok olacağı tehlikesi bulunduğunu ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...