IMF-Dünya Bankası zirvesi havanda su dövdü

Haftasonu Washington'da yapılan IMF-Dünya Bankası toplantılarından, kur savaşlarını önlemeye ve gelişen ülkelerin oy hakkının arttırılmasına yönelik net bir sonuç çıkmadı.

IMF-Dünya Bankası zirvesi havanda su dövdü

Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkelerin birbirini suçladığı toplantılarda, gelişen ülkelerin oy haklarının arttırılması konusu G-20 zirvesine bırakıldı. IMF-Dünya Bankası toplantılarında, küresel kur gerginliğini azaltmaya yönelik ciddi bir adım atılamadı.

IMF üyelerinden oluşan Uluslararası Para ve Finans Komitesi, kur savaşı konusundaki tansiyonu düşürme görevini IMF'ye vermekle yetindi. Komite, para fonundan, ülkelerin diğerlerine zarar vermeden nasıl büyüyebileceklerine ilişkin çalışmalar yapmasını istedi.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ise, ABD, Çin, Euro Bölgesi, Japonya ve İngiltere'nin birbirini nasıl etkilediğini yansıtan raporlar hazırlayacaklarını söyledi. Öte yandan Uluslararası Para ve Finans Komitesi, IMF yönetiminden küresel ekonominin denetimi konusunda daha büyük bir rol üstlenmesini de istedi.

IMF’ye adil gözetim çağrısında bulunan komite, gelişmiş ülkelerdeki kırılganlıkları ortaya çıkarmanın öncelik olduğunu ifade etti. Bu, büyük hissedarlara tavsiye verme konusunda yumuşak davranın IMF için mantalite değişikliği anlamına geliyor.

Toplantılarda çözüme kavuşmayan diğer bir konu, IMF'deki oy hakları meselesiydi. IMF üyeleri konunun Ekim sonunda yapılacak G-20 maliye bakanları toplantısına ve kasımdaki G-20 liderler zirvesine bırakılmasına karar verdi.

Sayfa Yükleniyor...