IMF: Dünya derin çöküşten çıkıyor

IMF Başkanı Strauss-Kahn, küresel ekonominin derin bir gerileme sürecinden çıkmaya başladığını, iyileşmenin zayıf seyredeceğini kaydetti.

IMF: Dünya derin çöküşten çıkıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, global ekonominin derin yavaşlama sürecinden çıktığını ancak toparlanmanın yavaş olmasının beklendiğini söyledi.

Berlin'de Bundesbank'ın düzenlediği bir konferansta konuşan Strauss-Kahn, ekonomiye sağlanan destek tedbirlerinin erken sonlandırmanın toparlanmaya engel teşkil edebileceğini kaydetti.

Strauss-Kahn, "Ekonomiye destek tedbirlerinin erken sonlandırılması toparlanmayı raydan çıkarabilir. Bunun büyüme ve istihdam üzerindeki etkisi belirgin olur. Bu sebepten, tedbir ve desteklerin sonlandırılması ekonominin toparlandığından emin olduktan sonra ve işsizliğin azalma trendine girmesiyle başlamalıdır" dedi.

Strauss-Kahn, işsizlikteki artış konusundaki endişelerini dile getirdi ve bunun ekonomilerin büyüme potansiyelini aşağı çekebileceğini, sosyal etkilerinin ise "çok daha endişe verici" olacağını belirtti.

Finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin rehavet yaratmasından endişe ettiğini belirten Strauss-Kahn, finansal reform sürecinin yeterince hızlı ilerlemediğine değindi.

Strauss-kahn konuşmasında merkez bankalarına da bazı uyarılarda bulundu ve kriz sonrası merkez bankaları üzerinde, bağımsızlıklarına aykırı düşecek politik baskıların oluşabileceğini söyledi.

TAHMİNLERE RÖTUŞ
Öte yandan IMF küresel ekonomiye ilişkin bu yılki daralma tahminini yüzde 1.4'ten yüzde 1.3'e revize etti. IMF, 2010 büyüme beklentisini de yüzde 2.5'ten yüzde 2.9'a çıkardı.

ABD'nin bu yılki daralma beklentisi yüzde 2.6'dan yüzde 2.9'a çekilirken, 2010 büyüme tahmini ise yüzde 0.8'den yüzde 1.2'ye yükseltildi.

Euro Bölgesi daralma tahmini bu yıl için yüzde 4.8'den yüzde 4.2'ye revize edildi. Euro Bölgesi'nin 2010 için yüzde 0.3 daralma beklentisi ise büyüme ya da daralma gerçekleşmeyeceği yönünde değiştirildi.

Sayfa Yükleniyor...