IMF: Enflasyon hedefin altına inecek

IMF Türkiye Temsilcisi Samiei 2009'da enflasyonun Merkez Bankası'nın yüzde 7.5'lik hedefinin altına ineceğini ve bundan sonraki parasal gevşemenin dezenflasyon sürecine bağlı olması gerektiğini söyledi.

IMF: Enflasyon hedefin altına inecek

    Active Academy tarafından düzenlenen Risk Yönetimi Zirvesi'nde konuşan Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hossein Samiei, "Enflasyon yıl  sonu itibarıyla, muhtemelen Merkez Bankası'nın hedefinin altına düşecek" dedi.

    Samiei, "Para politikasındaki bundan sonraki gevşeme, dezenflasyondaki ilerlemeye sıkıca bağlı  olmalı" diye konuştu.

    Büyüme projeksiyonlarının 2009 için yüzde -1.5 olduğunu, buna karşın 2010'da bu oranın pozitife  dönmesini beklediklerini söyleyen Samiei, büyümedeki belirgin zayıflama nedeniyle Türkiye'nin mali  sonuçlarının 2009'da daha da kötüleşebileceğine işaret etti.

    Uluslararası ticaretteki konumu ve uluslararası sistemle finansal bağları nedeniyle Türkiye'nin  küresel krizin etkilerine daha fazla maruz kaldığını belirten Samiei, "Türkiye'nin dış finansmana bağımlı  olması Türkiye'yi global kredi darlığının etkilerine daha fazla maruz bırakıyor" dedi.

    Samiei, buna karşın 2001'den beri düşen kamu borç oranının Türkiye'yi döviz dalgalanmalarından  daha az etkilenir hale getirdiğine dikkat çekti.

TL LİKİDİTESİ HAZIR
Merkez Bankası'nın zamanında aldığı önlemlerle önemli bir strateji izlediğini belirten Samiei, "Kısa  dönemde döviz sıkıntısına karşı, TL likiditesi hazır beklemekte" dedi.

    Mevcut küresel kriz ortamında makroekonomik stratejilerin de gerekli olduğunu vurgulayan Samiei,  ancak likidite sıkıntısı gibi finansal sektör problemlerinin çözümlenmesi gerektiğine işaret etti.

    Hem bankacılık, hem de bankacılık dışı sektörlerin zayıf taraflarının etkili bir şekilde izlenmesi  gerektiğini belirten Samiei, "Ancak pahalı kurtarma programlarından kaçınmak gerekiyor" diye  konuştu.

Sayfa Yükleniyor...