IMF ile sorun yok, görüşmeler son aşamada

Ekonomi yetkilileri, IMF ile görüşmelerde sorun olmadığını, kısa sürede çalışmaların tamamlanmasının beklendiğini belirtti.

IMF ile sorun yok, görüşmeler son aşamada

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni bir stand-by anlaşması için görüşmeler sürüyor.

Reuters’a bilgi veren ekonomi yetkilileri, IMF ile yapılacak program konusundaki görüşmelerde bir sorun bulunmadığı ve çalışmaların kısa sürede tamamlanmasının beklendiğini belirttiler.

yetkilileri, IMF heyeti ile 8 Ocak’tan beri Ankara’da IMF Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan başkanlığındaki heyet ile teknik görüşmelerde “önemli ilerlemeler” kaydedildiğini ifade ettiler. Bir yetkili, “Görüşmelerin kısas sürede tamamlanması bekleniyor” dedi.

SON KARARI ERDOĞAN VERECEK
Reuters’a bilgi veren başka bir yetkili de, önlemlere ilişkin IMF ile görüşmelerin, belirtilenin aksine “son derece yapıcı” olduğunu ifade ederek, “Konu birkaç gün içinde sonuçlandırılabilir” şeklinde konuştu. Edinilen bilgilere göre, IMF ile görüşmelerde gelinen noktada nihai kararı Başbakan Tayyip Erdoğan verecek.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in Başbakan Tayyip Erdoğan’ı bu konuda kısa süre içinde, muhtemelen Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında bilgilendirmesi bekleniyor.

Şimşek’in 28 Ocak’ta başlayacak Davos toplantılarına gideceği dikkate alındığında, IMF ile görüşmelerin bu tarihe kadar netlik kazanması bekleniyor.

KIEKENS’IN ZİYARETİ DOĞAL
Türkiye’nin içinde bulunduğu ülke grubunu temsil eden İcra Direktörü Willy Kiekens’in geçen hafta Ankara’da temaslarda bulunmasının bir sorun olduğu anlamına gelmediğini kaydeden bir yetkili, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nda Türkiye hakkında bilgi veren Kiekens’in Şimşek ile görüşmesinin doğal olduğunu ifade etti.

Yetkili ayrıca, Kiekens’in IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’a Macaristan ziyaretinde eşlik ettiğini ve o ülkeden Türkiye’ye geldiğini, grup içindeki bölge ülkelerine ilişkin reform sürecinin gözden geçirildiğini anımsattı.

JEFFREY: IMF’DE YÜZLER GÜLÜYOR
Öte yandan ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey, geçen hafta Ankara’ya gelen IMF heyeti ile bir araya geldiğini ve “cesaret verici gelişmeler” olduğunu söyledi.

DEİK-Türk Amerikan İş Konseyi çalışma yemeğinde konuşan Jeffrey, “IMF programı gerçekten çok önemli, IMF konusunda yardım etmeye hazırız. Katkıda bulunup bulunamayacağımızı sorarız” dedi.

Jeffrey, Türkiye’nin 2001 krizinden çıkarttığı dersle uluslararası kuralları izlediğini, bu sayede krizi ABD’deki bir çok mali kuruluştan daha iyi yönettiğini söyledi ve “Onun için IMF buraya geldi ve yüzleri gülüyor. Türkiye’nin ne kadar iyi durumda olduğunu görüyorlar” diye ekledi.

Sayfa Yükleniyor...