IMF: Mısır'daki olayların nedeni işsizlik

IMF Başkanı Strauss-Kahn, Mısır'da yaşanan olayların temelinde yüksek işsizliğin olduğunu söyledi.

IMF: Mısır'daki olayların nedeni işsizlik

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn,, Mısır'da bir haftadır süren protestoları değerlendirdi.

CNBC'nin sorularını yanıtlayan IMF Başkanı, isyanın bir numaralı nedeni olarak yüzde 8.9 düzeyindeki yüksek işsizliği gösterdi.

Strauss-Kahn şunları söyledi: "Bu tip olaylarda IMF olarak direkt bir rol üstlenemeyiz. Bizim rolümüz olaylar olmadan önce farklı olasılıkları değerlendirip uyarıda bulunmaktır. Şunu hatırlıyorum, Fas'ta yaptığım bir konuşmada, Tunus ve Mısır da dahil olmak üzere Arap ülkelerindeki işsizlik sorununa değinmiştim. O zaman bu konuyu bir tür saatli bombaya benzetmiştim. Bölgenin bu sorunu çözmesi gerektiğini ve bu durumun uzun süre bu şekilde devam etmeyeceğini belirtmiştim. Tabii ki bu konuşmadan birkaç ay sonra bu tip olaylar yaşanacağını tahmin etmiyordum. Aslında bu ülkeler makro anlamında iyi performans sergilediler. Ancak genç işsizlik ve eşitsizlik sosyal bir çalkantı yarattı."

Mısır'daki rejim değişikliği tartışmalarına değinmekten kaçınan Strauss-Kahn, iyi bir büyüme için gereken koşullara değindi: "Rejim değişikliği tartışması politik bir konu. Ancak şunu söyleyebilirim ki bütün toplumun desteği olmadan iyi bir ekonomik büyüme yakalayamazsınız. Eğer sosyoekomomik gelişim çatışma içinde olan bir topluma dayanıyorsa,, bir gün bu tip olaylarla karşılaşmanız kaçınılmaz olur. Benim tavsiyem, bu tip durumlardan en fazla etkilenen kesime destek olabilmek için bazı kaynakların korunmaya çalışması olacaktır. Çünkü bu gibi durumlardan en fazla fakirler zarar görür."

Sayfa Yükleniyor...