IMF: Türkiye bu yıl yüzde 5.1 küçülür

IMF, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5.1 küçüleceğini öngördü. IMF'ye göre, Türkiye 2010'dan itibaren tekrar büyüme trendine girecek.

IMF: Türkiye bu yıl yüzde 5.1 küçülür

IMF ve Dünya Bankası'nın hafta sonunda yapacağı yıllık bahar toplantıları oncesınde, IMF'nin dünya ekonomik görünümü raporu yayınlandı.

IMF'nin raporuna göre, Türk ekonomisi 2009'u, yüzde 5.1 küçülerek kapatacak. Gelecek yıl yüzde 1.5 oranında büyüyecek. Hükümet bu yıl yüzde 3.6 daralma bekliyor.

IMF, enflasyon oranını bu yıl için ortalama yüzde 6.9, 2010 için yüzde 6.8 olarak tahmin etti.

IMF'ye göre, cari açık da gayrısafi yurtiçi hasılanın yüzde 1.2'si oranında gerçekleşecek. Gelecek yıl bu oran yüzde 1.6'ya çıkacak.

Raporda küresel ekonominin, büyük bir finans krizi ve güven kaybından  dolayı derin bir durgunluktan geçmekte olduğuna işaret edildi. Buna karşılık, dünya ülkelerinin küresel krize karşı aldığı çeşitli  önlemler sayesinde, finans piyasalarının istikrara kavuşturulması yönünde bir  ölçüde ilerleme sağlandığı belirtildi.

Ancak bu önlemlerin, henüz güveni yeniden sağlayamadığı ve zayıf ekonomik  aktiviteyle finansal sıkıntıların negatif etkileşimini ortadan kaldıramadığı  kaydedildi.

DÜNYA YÜZDE 1.3 KÜÇÜLECEK
Raporda küresel ekonomik daralmanın, bu yılın ikinci çeyreğinden sonra  yavaşlayacağı ve bu yılki küresel küçülmenin yüzde 1.3 olarak gerçekleşeceği  tahmin edildi.

Gelecek yıl ise mütevazı ölçülerde büyüme beklendiği, ancak bu büyümenin,  ülkelerin finans makamlarının alacağı önlemlerin başarısına bağlı olacağı dile  getirildi.

SADECE GELİŞEN ÜLKELER BÜYÜYECEK
Rapora göre ABD 2009'da yüzde 2.8 küçülecek, 2010'da ise büyüme sıfır olacak. Euro Bölgesi'nde bu yıl yüzde 4.2, gelecek yıl da yüzde 0.4 daralma yaşanacak.

Gelişen ülke ekonomileri bu yılı yüzde 1.6 büyümeyle tamamlayacak. Gelecek yıl büyüme oranı yüzde 4'e çıkacak.

Çin ekonomisinde bu yıl yüzde 6.5, 2010'da yüzde 7.5 büyüme beklenirken, Japonya yılı yüzde 6.2 daralmayla kapatacak.

Sayfa Yükleniyor...