IMF: Türkiye yönetimde daha etkin olmalı

IMF Başkanı Strauss-Kahn, IMF yönetiminde G20 ve Türkiye gibi ülkeler daha etkin rol oynaması gerektiğini belirtti.

IMF: Türkiye yönetimde daha etkin olmalı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, üye ülkelerin Fon yönetimindeki söz hakları konusunda Avrupa ekonomilerinin, gelişmekte olan ülkelere yer açmak için yönetimde bazı sandalyelerden vazgeçmelerinin doğru olduğunu ve Türkiye gibi ülkelerin daha önemli bir rol oynaması gerektiğini söyledi.

8-9 Ekim tarihlerinde Washington'da yapılacak IMF-Dünya Bankası ortak toplantısı öncesi dün bir basın toplantısı düzenleyen Strauss-Kahn, Avrupa ülkelerinin önümüzdeki günlerde Brüksel'de toplanarak bu konuda tavır belirleyeceklerini bildirdi.

"İcra kurulunda gelişmekte olan ülkelere daha fazla yer açmak adil olacaktır" diyen Strauss-Kahn, kurulda G20 ekonomilerinin daha fazla temsil edilmesini ve Türkiye gibi ülkelerin daha etkin rol üstlenmelerini istedi.

IMF'nin 24 sandalyeli yönetiminde bazı ülkelerin daimi üyelikleri var. Diğer üyelikler ise belirli sürelerde değişiyor. Avrupa ülkeleri her dönemde sekiz ya da dokuz sandalyeye sahip oluyorlar.

Fon içinde ABD ve Avrupa'nın ağırlığı, İkinci Dünya Savaşı'nın sonundaki ekonomik dengeleri yansıtıyor. Çin gibi gelişmekte olan ülkeler ise bu düzene karşı çıkıyorlar.

Şu andaki icra kurulunun görev süresi 31 Ekim'de sona ermeden önce, Fon'un bu konuda bir karara varması gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...