'IMF Yunanistan'a para vermeyecek'

Alman FAZ Gazetesi, IMF'nin Yunanistan'a mali yardımın Haziran sonunda verilecek 5. diliminde kendi payına düşen kısmı vermeyeceğine kesin gözüyle bakıldığını yazdı.

'IMF Yunanistan'a para vermeyecek'

Zor durumdaki Yunanistan'a IMF'den kötü haber geldi.

Alman FAZ Gazetesi, IMF'nin Yunanistan'a mali yardımın Haziran sonunda verilecek 5. diliminde kendi payına düşen kısmı vermeyeceğine kesin gözüyle bakıldığını yazdı.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung Gazetesi, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan'a mali yardımın Haziran sonunda ödenecek beşinci diliminde kendi payına düşen kısmı vermeyeceğine kesin gözüyle bakıldığını, ancak Fon'un yeni programın içinde yer almasının beklendiğini bildirdi.

Kaynak belirtilmeyen haberde, "Artık IMF'nin mevcut yardım programının Haziran sonunda verilecek taksitte kendi payına düşen kısmı ödemeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor" denildi.

Yunanistan'ın Kathimerini gazetesi ise, Yunanistan ile Atina'da incelemelerde bulunan Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) heyetinin orta vadeli mali plana ilişkin görüşmelerini yarına kadar tamamlamalarının beklendiğini bildirdi.

Gazetede bugün yer alan haberde, "Hükümet kaynakları, troyka temsilcileriyle görüşmelerin en geç yarın sabah tamamlanacağını söylüyor. Bu şekilde, 2011 tedbirleri ve orta vadeli mali plan onay için Cuma günkü kabine toplantısına yetişecek" denildi.

Alman hükümeti, görüşmelerin bu haftanın sonunda veya en geç gelecek hafta başında tamamlanmasının beklendiğini açıklamıştı. Avrupalı yetkililer, Yunanistan için ikinci yardım paketine ilişkin seçenekleri ele almak üzere dün Viyana'da bir araya gelmişlerdi. Yunanistan'ın ağır borç yüküne bir çözüm getirilmesi için düşünülen planda özel sektörün nasıl yer alacağı konusu ise hâlâ açıklık kazanmadı.

TEMMUZ AYI ORTASINA KADAR PARASI VAR
Bu ay 5. taksitin serbest kalmaması durumunda ülke ödemeleri durdurmaya gidecek. Ülkenin mevcut nakit durumu Temmuz ayı ortasına kadar yeterli durumda. Kredi dilimi serbest kalmazsa Yunanistan Temmuz'dan sonraki dönemde maaş, emekli maaşlarını ödeyemez duruma gelecek.

Geçen yıl AB ve IMF'den 110 milyar Euro'luk yardım paketi alan Yunanistan, karşılığında bütçe açıklarını kısarak ulaşmasıgereken hedefleri tutturmakta zorlanıyor.

Bu nedenle ülke 327 milyar Euro tutan borcunu ödeyemez duruma düşebilir. Bu borç, Yunanistan'ın ekonomik üretiminin yüzde 150'si ne denk.

Sayfa Yükleniyor...