IMF'den Avrupa ülkelerine: Yapamadınız

IMF Başkanı Strauss-Kahn, Euro Bölgesi'nin borç krizine gösterdiği tepkide bütünlük sağlayamadığını söyledi.

IMF'den Avrupa ülkelerine: Yapamadınız

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Euro Bölgesi'nin daha cesur önlemler alması yolundaki çağrısına Almanya ve diğer bazı AB üyelerinden gelen itirazlar üzerine Euro Bölgesi'nin borç krizine gösterdiği tepkide bütünlük sağlayamadığını söyledi.

Strauss-Kahn, Pazartesi günü yaptıkları toplantıda, 16 üyeli Euro Bölgesi'nin maliye bakanlarını, finansal güvenlik ağını büyütmeleri ya da Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) üye devletlerin tahvillerini almaya başlaması için ikna etmeyi başaramamıştı.

Strauss-Kahn dün Atina'da Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou ile yaptığı görüşmeden sonra, "Böyle önce bir ülke, sonra bir ülke, bölük pörçük yaklaşım doğru değil" dedi.

Euro Bölgesi bakanlarının, AB/IMF yardımına muhtaç olan Yunanistan ve İrlanda'dan sonra, sorunun Portekiz, İspanya hatta İtalya'ya da yayılması riskine karşı yeni önlemlere başvurmayacaklarını söylemeleri üzerine, Avrupa tahvil piyasalarında gerilim sürdü.

Bazı merkez bankası uzmanları ve piyasa katılımcıları, geçen hafta İrlanda ile aynı zamanda Portekiz'in de koruyucu önlem olarak AB/IMF şemsiyesi altına alınmış olsaydı, bunun her bir sorunlu ülke ile tek tek uğraşmaktan daha doğru olacağı görüşündeler.

GÜVENLİK AĞI YETERLİ Mİ?
AB'nin en güçlü ekonomisi Almanya, Euro Bölgesi'ndeki mevcut güvenlik ağının yeterli olduğunu savunan grubun başını çekiyor.

Maliye bakanları Berlin'in karşı çıktığı bir öneri olan Euro ülkelerinin ortak tahvil çıkarması konusunu toplantıda görüşmediklerini söylediler.

Brüksel'de ING baş ekonomisti Carsten Brzeski, "Bakanlar topu ECB'nin sahasına attılar. Şu anda ECB siyasetçilere zaman kazandırıyor. Ne var ki ECB kriz yöneticisi olarak tek başına kalmaktan memnun olmayacak ve topu bir an önce siyasetçilere atmak isteyecek" dedi.

Avrupa Finansal İstikrar Olanağı (EFSF) sorun yaşayan Euro Bölgesi üyelerine destek için 440 milyar Euro'ya kadar tahvil çıkarma yetkisine sahip. Bu kolaylık, 750 milyar Euro'luk AB/IMF güvenlik ağı mekanizmasının içinde yer alıyor.

Sayfa Yükleniyor...