IMF'den Avrupa'ya "Yunanistan'ın borcunu affet" çağrısı

Brüksel’de bugün yapılacak Euro Grubu toplantısı öncesi, IMF'den, "koşulsuz ve derhal" vurgusuyla Yunanistan için borç hafifletilmesi çağrısı geldi.

IMF'den Avrupa'ya "Yunanistan'ın borcunu affet" çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupalı kreditörlerin Yunanistan'ın borcunun bir kısmını koşulsuz affetmesi gerektiğini belirtti.

IMF’nin Yunanistan heyeti tarafından hazırlanan raporunda, borç hafifletilmesinin bir kısmının koşulsuz ve derhal olmasının, kreditörlerin kararlılığını piyasalara göstermek açısından kritik önem taşıdığı vurgulandı.

“Yunanistan'ın Borç Sürdürülebilirliği” başlıklı raporda, belirli düzeydeki koşulsuz affın borçlanma maliyetini düşürmeye de katkı sağlayacağı ifade edilirken, borcun geri kalanının ise kreditörlerin şartları çerçevesinde hafifletilmesinin desteklendiği kaydedildi.

Raporun, Euro Bölgesi maliye bakanlarının bugün Brüksel’de yapacağı Euro Grubu toplantısından bir gün önce yayınlanması dikkati çekti.

Euro Avro Grubu toplantısında, Yunanistan’ın makroekonomik reformlarına ve uyum programına yönelik ilk değerlendirmeye ilişkin konular ele alınacak.

Yunanistan’ın sürdürülebilir borçlanmaya ulaşabilmesi için borçların yeniden yapılandırması ve hafifletilmesinin bakanların görüşeceği konular arasında olduğu belirtiliyor.

Yunanistan hükümeti ve kreditörleri, borcun hafifletilemesini ilk kez 9 Mayıs’ta Brüksel’de gerçekleştirilen Eurogroup toplantısında masaya yatırmış ancak sonuç alamamıştı.

Taraflar, 24 Mayıs’taki bir sonraki toplantı öncesinde teknik görüşmelerin tamamlanması ve ilk gözden geçirmenin bitirilmesi için kararlılık vurgusu yapmıştı.

Buna karşın, son günlerde uluslararası basına sızan bilgilere göre,IMF ile Avrupalı kreditörler arasındaki anlaşmazlık halen sürüyor.

Örneğin, WSJ, geçen hafta, IMF’nin Avro Grubu’na Yunanistan’a sağlanan kredilerin faiz ya da anapara ödemelerini 2040 yılına kadar ertelemesiiçin baskı yaptığını yazmıştı.

Sayfa Yükleniyor...