IMF'siz dönem notu etkilemeyecek

Kredi derecelendirme kuruluşlarına göre, Türkiye'nin IMF ile bir program üzerinde anlaşması ya da anlaşmaması Türkiye'nin kredi notunu etkilemeyecek.

IMF'siz dönem notu etkilemeyecek

Reyting kuruluşları, Türkiye'nin IMF ile bir anlaşma yapma ihtimalinin gittikçe zayıfladığını ancak herhangi bir anlaşma yapılmaması halinde de kredi notunun değiştirilmeyeceğini ifade ediyor.

Reyting kuruluşları, Türkiye'yi yakından izlerken, şu ana kadar kredi notunu olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek bir gelişmenin olmadığı görüşünde birleşiyor.

Kuruluşlar, Türkiye'nin, IMF ile bir anlaşma yapmaması halinde yeni bir programın gerekli olduğunu ve böyle bir programın da orta vadeli hedefler içerecek nitelikte olması gerektiğine dikkati çekiyorlar.

Reyting kuruluşları, IMF ile hemen bir anlaşma yapılmaması halinde, 20 ile 30 milyar dolar arasında olduğu hesaplanan bir dış finansman gereksinimini karşılayacak programın gecikmeden hemen uygulamaya konulması gerektiğini vurguluyor.

MOODY'S DE ''NOT DÜŞMEZ'' GÖRÜŞÜNDE
Moody's Türkiye analisti Kristin Lindow, Türkiye'nin, IMF ile anlaşmamasının kredi notunu etkilemeyeceğini ancak, piyasalardaki belirsizliği ortadan kaldırıcı bir önlemin hemen alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, IMF konusunda atacağı adım ile ilgili olarak belirsizliğin arttığına dikkati çeken Lindow, piyasaların da böyle bir hareket beklediğini kaydetti.

Reyting kuruluşları, Türkiye'de ekonomik canlanmada ana belirleyicinin halen iç talep olduğunu belirtirken, iç talep artışının da, özel sektör değil, ağırlıklı olarak kamu maliye politikasındaki gevşetici önlemler ile sağlanabileceğini ve Fon destekli olmayan bir programda ağırlığın, iç borçlanmaya verilebileceğini vurguluyorlar.

Bu arada, Türkiye'nin, kendi başına yaptığı bir programda, dış finansman açığını finanse eden ve içerde de borcun milli gelire oranını kademeli olarak düşürüp sürdürülebilir bir yapıya kavuşturabilecek bir program olması gerektiği ifade ediliyor.

Reyting kuruluşları, IMF ile anlaşma olmaması halinde yerine konacak bir programın, yabancı sermaye çıkışını da frenleyebileceğini, kredi notunun değişmemesinin de bu durumu destekleyeceğini kaydediyorlar.

TÜRKİYE, İNGİLTERE'DEN DAHA AZ KIRILGAN
Öte yandan, uluslararası yatırım bankalarına göre, Türkiye'deki bankacılık sektörünün dayanıklılığı, reyting açısından, Türkiye'yi İngiltere'den daha az kırılgan hale getiriyor

Yatırım bankalarına göre ABD, İngiltere, Japonya ve diğer ülkeler, bankalarına yönelik önlem alırken, Türkiye'deki bankalar böyle bir desteğe ihtiyaç duymadılar.

Uluslararası yatırım bankaları, reyting kuruluşlarının, eskiden ilk önce Türkiye'nin kredi notunu düşürerek işe başlarken, şimdi ise Türkiye'nin bankacılık sektörünün kırılgan olmaması nedeniyle İngiltere gibi diğer büyük ülkelerin ekonomik görünümlerini indirdiğini vurguluyorlar.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, geçen hafta içinde, İngiltere'nin ekonomik görünümünü, ''durağan''dan, ''negatif''e çevirmişti.

S&P, görünümün negatife indirilmesine neden olarak, bankacılık sektöründeki sorunlar ile kamu borç yükünün, Milli Gelirin yüzde 100'üne yaklaşabileceği kaygısının etkili olduğunu bildirmişti.

Moody's ve S&P'nin, benzer gerekçelerle, Japonya ve diğer ülkelerin de kredi notlarını indirebileceği belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...