‘IMF’ye ihtiyaç yok, kamu devreye girsin’

MÜSİAD Başkanı Vardan, Türkiye’nin IMF ile bir anlaşmaya ihtiyacı olmadığını ve standart bir IMF reçetesinin sorunları çözmeyeceğini söyledi. Vardan, acil tedbir olarak kamunun devreye girerek iç piyasayı canlandırması gerektiğini kaydetti.

‘IMF’ye ihtiyaç yok, kamu devreye girsin’

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, İstanbul’da ekonomideki gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Vardan, son çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 2 daralacağını öngördü ve “2008 büyüme ortalaması yüzde 2.5 olur” dedi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ekonomideki sorunlara çare olmayacağını belirten Vardan, IMF’den gelecek paranın bir anda piyasaya enjekte edilemeyeceğini ve standart bir IMF reçetesinin sorunları çözmeyeceğini söyledi.

Vardan, Türkiye’nin, krize karşı elinde imkanları bulunan bir ülke olduğunu, ilk kez kendinden kaynaklı olmayan bir krize maruz kaldığını ve buna da var gücüyle direndiğini söyledi. Vardan, “Örneğin, para piyasalarında, faizdeki artışta, yerli paranın değer kaybetmesi sürecinde, borsadaki düşüşte Türkiye ilk defa ilk sırada yer almıyor. Rusya, Brezilya gibi doğal kaynak zengini olan ve cari açığı olmayan ülkelerden bile daha dirençli bir noktadadır” diye konuştu.

İÇ PİYASA CANLANDIRILMALI
Özel sektörün kaygılarının bertaraf edilmesi gerektiğinin altını çizen Vardan, bunun için acil tedbirin, iç piyasada alım gücünü harekete geçirecek, piyasayı canlandıracak bir ivmenin verilmesi olduğunu vurguladı. Bu bağlamda gelir kayıplarını engellemek üzere, istihdamın korunmasının ilk şart olduğuna işaret eden Vardan, istihdamın adresinin ise KOBİ’ler olduğunu söyledi.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNE DEVAM ETMELİ
Ömer Cihad Vardan, daha önceleri, uyguladığı yüksek faiz, düşük kur politikası nedeniyle eleştirdikleri Merkez Bankası’nı, krizde üstlendiği ve başarıyla yerine getirdiği likidite yönetimi konusundaki etkin öncülüğü nedeniyle tebrik ettiğini belirterek, “Merkez Bankası’nın geçen ay başlattığı faiz indirimi sürecine kararlılıkla devam etmesi gerekmektedir” dedi.

Sayfa Yükleniyor...