'IMF'yle görüşmeler olumlu' dedi, sabır istedi

Devlet Bakanı Babacan, IMF ile program temelinde bir tur daha görüşme yapacaklarını belirterek, "IMF ile görüşmeler olumlu sürüyor. Sabırla ve sükunetle beklemeniz en doğru yaklaşım" dedi.

'IMF'yle görüşmeler olumlu' dedi, sabır istedi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, orta vadeli programı açıkladığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Babacan IMF ile gelinen noktayı şöyle değerlendirdi: "IMF ile belli bir süredir temas halindeyiz. Görüşmeler kimi zaman yüzyüze, kimi zaman telefonla devam ediyor. Bizim ortaya koyduğumuz program bundan sonraki dönemde neyin yapılacağını belirliyor. IMF ile program temelinde bir tur daha görüşme yaparız. Bir mutabakata oluşursak bir stand-by yapmayı tercih ederiz. Ancak şartların çerçevesinde mutabık kalmamız lazım.

Kriz döneminde IMF'nin kaynakları güçlendirildi. Türkiye'ye uygun şartlarda dış kaynak ekonomiye katkıda bulunacaktır. Bu programda IMF finansmanı olmazsa olmaz değildir. IMF ile anlaşma yaparsak kullanılacak kaynaklar piyasaya kullanıma sunulacak kaynak olacak. Türk bankacılık sektörünün kullandıracağı kaynak haline gelecek. Beklentileri yükseltecek bir ifade kullanmak istemiyorum ama görüşmelerimiz olumlu yönde seyrediyor. Bakışımız bugün itibariyle birbirine yaklaştı, üç-dört ay önce böyle değildi. Bundan sonraki dönemde bizim müzakere zeminimiz kendi orta vadeli programımızdır."

GEREKLİ AÇIKLAMAYI YAPARIZ, SABIRLA BEKLEYİN
IMF ile görüşmeleri bizzat kendisinin yürüttüğünü kaydeden Babacan, "Benden duymadıkça ve Hazine'den açıklama yapılmadıkça hiçbirine inanmayın. Görüşmelerin tonunu olabildiğince açıklıyoruz. Ne zaman müzakereler biter, nihai kararı alırız, gerekli açıklama yapılır. Sabırla ve sükunetle beklemeniz en doğru yaklaşım" diye konuştu.

Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: "IMF kaynakları piyasa şartlarından daha uygun, gelecek her bir doları özel sektöre, yatırıma aktaracağımız bir kaynak olarak görüyoruz. Program kendi programımız, doğru bildiğimizi uygulayacağız. Mali kuralın IMF ile müzakeresini yapmaya başladık. IMF ile anlaşma yaparsak olumlu olur, eğer programa IMF destek verirse güven konusunda bir miktar daha katkıda bulunacaktır ama olmazsa olmaz noktasına getirmemek lazım."

VERGİ İNDİRİMLERİNE O GÜN KARAR VERECEĞİZ
Babacan vergi indirimlerine ilişkin olarak "KDV ve ÖTV indirimleri çok özel, geçici bir uygulama. 30 Eylül'den sonra ne yapacağımızı o günlerde açıklayacağız. Bakan arkadaşlarımızın önce bunu tartışması gerekecek. Başbakan Erdoğan'ın onayıyla ne yapacağımız belli olacak" dedi.

Türkiye'nin finans sektörünün büyümenin dinamosu olacağını belirten Babacan, bankacılık sektörünün kamuya maliyetinin olmamasının avantaj olduğunu vurguladı.

Bazı maktu vergileri enflasyona göre güncellemeyi amaçladıklarını kaydeden Babacan, 2010'da konjonktür etkisiyle vergi gelirinin artacağını öngördüklerini ifade etti.

TÜRKİYE'NİN HAKKI ER GEÇ TESLİM EDİLİR
Babacan, Türkiye'nin kredi notuna yönelik bir soruyu "Kredi notu ile borç rasyosu arasında kuvvetli bağ yok, tabii ki amacımız Türkiye'nin risk primini düşürmek. Doğru şeyler yaptığımız sürece kredi derecelendirme kurumları da er ya da geç Türkiye'nin hakkını teslim edecektir" şeklinde yanıtladı.

Babacan, bankaların kârlarının çoğunun hazine bonosu faizlerinden gelen bir defalık durum olduğunu belirtti.

Sayfa Yükleniyor...