İmzalar atıldı, 3G yaza devreye giriyor

3. nesil mobil iletişim hizmetlerinde 20 yıl süreli A, B ve C lisanslarına ilişkin imtiyaz sözleşmeleri Turkcell, Vodafone ve Avea ile imzalandı. Temmuz sonunda 3G'ye geçilmesi planlanıyor.

İmzalar atıldı, 3G yaza devreye giriyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Turkcell, Vodafone ve Avea arasında üçüncü nesil (3G) mobil iletişim hizmetlerinde lisansların verilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmeleri Ankara'da imzalandı.

BTK'nın 28 Kasım'da gerçekleştirdiği IMT-2000/UMTS hizmet ve altyapılarının yetkilendirilmesine ilişkin ihalede A tipi lisans 358 milyon Euro+KDV'ye Turkcell'e, B tipi lisans 250 milyon Euro+KDV'ye Vodafone'a, C tipi lisans da 214 milyon Euro+KDV'ye Türk Telekom iştiraki Avea'ya verilmişti. İhalenin toplam bedeli KDV dahil 970 milyon Euro düzeyinde bulunuyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, imza töreninde yaptığı konuşmada bu işlemle Hazine'nin kasasına 2.2 milyar lira girdiğini söyledi. Söz konusu tutar Hazine'nin nakit dengesi açısından önemli bir kalem olarak görülüyor.

Üç operatörün eş zamanlı olarak üç ay sonra 3G hizmetlerini sunmaya başlamaları planlanıyor. Üçüncü nesilde yetkilendirme süresi 20 yıl olarak belirlendi.

TEMMUZ SONU DEVREYE GİRİYOR
İmza töreninden önce Turkcell'in basın toplantısında konuşan Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, KDV dahil yaklaşık 1 milyar liralık lisans bedelinin dün ödendiğini söyledi. Öztürkler, Temmuz sonunda aynı anda 81 ilde 3G'ye geçmeyi planladıklarını söyledi.

Öztürkler, Turkcell'in halen 3G'ye uygun cihaz kullanan 3 milyonun üzerinde abonesi olduğunu hatırlatarak, 3G'li telefonlarda data tekliflerinde de uygun kampanyalar düzenlediklerini belirtti.

Turkcell grubunun bu yıl gerçekleştirmeyi düşündüğü konsolide yatırım tutarının 1.6 milyar dolar olduğunu hatırlatan Öztürkler, bunun 500 milyon dolarının 3G lisans bedeli, kalan 800 milyon dolarlık bölümünün Tellcom ve 2G alanındaki yatırımlar olmak üzere 1.3 milyar dolarının yurtiçi harcamalara gideceğini söyledi. Öztürkler ilerleyen yıllarda yatırmalarda dengenin 3G'ye doğru kayacağını ifade etti.

Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu, geçen hafta faturaları tarifelerde yüzde 73, faturasızlarda ise yüzde 17'lik bir indirim yaptıklarını hatırlatarak, bu uygulamanın 3G'ye geçişle birlikte de geçerli olacağını bildirdi.

Develioğlu, bilgisayardan internete TurkcellConnect kartla bağlanma tarifelerini de 3G ile daha da ucuzlatmayı planladıklarını söylerken bu konuda ayrıntı vermedi.

Avea da yaptığı açıklamada 3G ile "abonelerimizi yüksek hızda mobil internet ile buluşturacak; yeni nesil teknolojilerle birlikte çeşitlenecek görüntülü konuşma, mobil TV, etkileşimli oyunlar, zenginleştirilmiş içerikler gibi yenilikçi ürün ve hizmetlerle abonelerimizin hayatlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz" dedi.

Avea, kullanıcıların 3G hizmetlerinden tam olarak yararlanabilmesi için "operatörlerarası video arabağlantının sağlanmasının büyük önem taşıdığı"na dikkat çekti.

Sayfa Yükleniyor...