'İndirim moral verdi, stokları 3 ayda eritiriz'

ODD Başkanı Aybar, "ÖTV indirimleriyle otoda 6-7 ayda eritmeyi planladığımız stokları 3 ayda eriteceğiz, bu piyasaya moral verdi" dedi.

'İndirim moral verdi, stokları 3 ayda eritiriz'

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin ardından, otomotiv sektöründe altı-yedi ayda eritilmesi planlanan stokların öne çekilerek üç aya sığdırılacağını; ancak satış ivmesinin devamı ve tüm yıl pazarda etkili olması için hurda araçların yenilenmesinin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Aybar, hükümetin aldığı önlemleri" memnuniyet verici" olarak değerlendirdi ve ÖTV indirimlerinin pazardaki daralmayı ne kadar etkileyeceği konusunda şu anda bir tahminde bulunmanın zor olduğunu belirtti.

Aybar, "Özellikle elimizdeki birikmiş stokları eritmek önemli, ama asıl önemli olan ek satışları oluşturmak. Önemli olan üç aydan sonra sürekliliğin olması. Üç aydaki başarıyı görmek lazım. Altı yedi ayda eritmeyi planladığımız stokları üç ayda düşüreceğiz, ama bunun arkasından satış ivmesinin devamı için eski araçların yenisiyle değiştirilmesi ile ilgili teşvikler yapılmalı" dedi.

Sektör olarak ÖTV indirimi sonrasında satışların devamı için kampanyalarla ellerinden geleni yapacaklarını, ama bunun tek başına yeterli olmayabileceğine işaret eden Aybar, "ÖTV indirimleri piyasaya moral verdi" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Altı-yedi ayda eriteceğimiz stokları daha önceden eritme şansına sahip olduk, ama bu stokları eridikten sonra bunları yerine koyma maliyetleri çok yüksek, döviz arttı. Bu stoklar, Eylül-Ekim öncesinden kalma. Şimdi Euro 2.20 seviyelerinde. ÖTV indirimleri bittikten sonra bu maliyetler nedeniyle fiyat artışları ortaya çıkabilir ve beklediğimiz pazar ivmelenmesini yıl boyunca geçerli olmayabilir. Bu nedenle, bu süreci iyi yönetmeliyiz."

    ODD verilerine göre, Türkiye otomotiv pazarında 2008'de toplam binek ve hafif ticari araç satışları 2007'ye göre yüzde 17 azalarak 494,023  adet oldu. Bu dönemde, toplam binek otomobil satışları 2007'ye göre yüzde 14.4 azalarak 305,998 adet, toplam hafif ticari araç satışları da  yüzde 20.8 azalarak 188,025 adet olarak gerçekleşti.

KALICI İYİLEŞME İÇİN NE GEREKLİ?
    Önlemlerden önce pazarda bu yıl ki daralma beklentisinin yüzde 25 olduğunu anımsatan Aybar, "Pazarda kalıcı, ciddi iyileşme için ÖTV  indirim dönemi sonrasında 16 yaş ve üzeri araçları yenileme harekâtı başlatılmalı. O zaman üretim ve pazarda ciddi kalıcı bir iyileşme olur"  dedi.

Sayfa Yükleniyor...