İngiltere’den bankalara ikinci kurtarma paketi

İngiltere, bankalar için sermaye ve varlık koruma planı sunacağını açıkladı. İngiltere 25 milyar sterlinin üzerinde geçerli varlığı bulunan mevduat kabul eden kurumlara Hazine’nin koruma sağlayacak.

İngiltere, global kredi krizinden etkilenen ekonomisinin daha da yavaşlamasını önlemeye çabaları kapsamında, bankaların büyük kayıplara karşı korunmasını ve borçlarına garanti getirilmesini amaçlayan milyarlarca sterlin büyüklüğünde yeni bir kurtarma planı açıkladı.

Bankalardan kredi bulmakta zorlanan tüketici ve şirketlere kredi akışını yeniden sağlamayı hedefleyen çok ayaklı plan, devletin zaten yüzde 58’ine sahip olduğu Royal Bank of Scotland’daki payının artırılmasını da öngörüyor.

İngiltere’de Ekim ayında bankalara 37 milyar sterlin (55 milyar dolar) sermaye enjekte edilmiş olmasına rağmen ülkedeki kredi sıkışıklığı devam ediyor. Bu hafta açıklanacak verilerin, İngiltere’nin 1992’den beri ilk defa resesyona girdiğini doğrulaması bekleniyor.

Son kurtarma paketine göre bankalar, belirleyecekleri riskli varlıkları belirli bir ücret karşılığında sigortalanması için devlete sunabilecekler.

Bankalar, plan kapsamındaki varlıklarda oluşacak ilk zararlara karşı sorumlu olmalarına rağmen, kayıplarına bir tavan belirleyebilecekler. Bu tedbir ile bankalara olan güvenin artırılması bekleniyor.

İngiltere Hazinesi ayrıca bankalara sunduğu ve yıl sonuna kadar geçerliliği olan kredi garanti programının süresini bu yılın sonuna kadar uzattığını açıkladı.

İngiltere Merkez Bankası’nın, bankaların işlem yapmakta zorlandıkları varlıkları daha likit varlıklarla takas etmesini sağlayan ve bu ay süresi dolacak olan özel likidite imkanının süresi de uzatıldı.

Sayfa Yükleniyor...