İnşaat sektöründe trend değişiyor

Son 15 yıldır konut endüstrisi, ticari gayrimenkul pazarını tetikliyordu ancak durum tam tersine döndü...

İnşaat sektöründe trend değişiyor

Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporu olma özelliği taşıyan ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yayınlanan Mart ayı raporunda kriz sonrasında, inşaat sektöründe meydana gelen değişim vurgulandı. 

4. çeyrek konut satışları 116 bin 229 düzeyinde oluştu. Bu veri bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,86; bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 25,63'lük bir artışı ifade ediyor.

Bu seviye, konut satışlarında bir artışı işaret ediyor.

Yapı izinlerinde ortaya çıkan sonuçlar da inşaat sektörünün genelinde düşük faiz kaynaklı bir hareketlenmeyi gösteriyor.

Nitekim yapı izinleri verisinde KDV ve harç indirimleri ile Mart ayında yaşanan iyimserliğe benzer bir görünümün Aralık ayında da yaşandığı gözleniyor.

Yüz ölçümü bazında yapı ruhsatları alımları tüm bina türleri için Mart ayında yüzde 60'lık artış kaydederken, Aralık'ta bu rakam yüzde 53 düzeyinde gerçekleşti.

Yine Mart ayında 13,66 milyon metrekare yapı ruhsatı alınırken, Aralık ayında bu rakam 13,58 milyon metrekare düzeyinde oldu.

Sektörde asıl dikkat çekici unsur ise trend değişikliği. Küresel kriz süreci, Türk gayrimenkul sektöründe trendleri değiştirecek gelişmeleri de beraberinde getirdi.

Son 15 yıldır konut endüstrisi, ticari gayrimenkul pazarını tetikliyordu (konut bölgelerinde alışveriş merkezlerinin, ticari plazaların geliştiği gözlenirken), ancak 2009'dan itibaren bu trend tersine döndü ve artık ticari gayrimenkul projeleri, konut endüstrisini etkiler hale geldi.

Havalimanı, alışveriş merkezleri, teknoparklar, fuar merkezleri, yat limanları gibi büyük ticari gayrimenkul projeleri, yepyeni bölgelerin yatırım kapsamına girmesini sağladı. Bu projelerde görev alacak her düzeydeki insan kaynağı için konut endüstrisi, bu tür iddialı gayrimenkul projelerinin çevresinde yeni bir konseptle şekillenecek.

Bu noktada, bir sonraki aşama ticari gayrimenkul projesi ile konut projesini yürüten inşaat şirketlerinin ortak projeler oluşturması olacak. Yani, bir konut projesi ile yat limanının, uluslararası standartta iddialı bir alışveriş merkezi veya ticari plaza projesi ile bir konut projesinin farklı inşaat şirketlerinin ortak sinerjisi ile şekillendiğine şahit olacağız.

Sektörde bu trendi iyi okuyan şirketler güçlenecek.

Sayfa Yükleniyor...