Irak: OPEC'in üretimi artırmasına gerek yok

Irak Petrol Bakanı Şehristani, OPEC'in gelecek ay yapacağı toplantıda üretimin artırılması yönünde bir karara kesinlikle ihtiyaç olmadığını söyledi.

Irak: OPEC'in üretimi artırmasına gerek yok

Reuters'a açıklama yapan Irak Petrol Bakanı Hüseyin el Şehristani, global ekonomideki toparlanma belirtilerinin yakın gelecekte petrol talebinde artışa yol açabileceğini, ancak ham petrol stoklarının da şu anda son beş yılda olduğundan daha yüksek seviyede olduğunu belirtti.

Iraklı yetkililer ve petrol şirketleri yöneticileri arasında görüşmeler için İstanbul'da bulunan Şehristani, "Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin, gelecek toplantıda üretimi artırma yönünde karar almaları yönünde hiçbir gereksinim olmadığını düşünüyoruz. Arz ile talep arasında denge sağlanması için, dünya piyasasını kimsenin almadığı ham petrole boğmak istemiyoruz" dedi.

Irak'ın, ilk turu beklenen sonucu vermeyen petrol kontratları ihalesinin ikinci turunun tanıtımı için Türkiye'ye gelen Şehristani, petrol arzının hâlâ küresel talepten yüksek olduğunu belirtti.

Toplantılarını 9 Eylül'de yapacak olan OPEC ülkeleri, 1981 yılından bu yana görülen en büyük talep düşüşü üzerine geçen yıl üretimi günde 4.2 milyon varil kısma kararı almıştı.

Arz kısıntısına uyumda üyeler arasındaki disiplinin zayıfladığını belirten Şehristani, "Bazı petrol üreticisi ülkeler OPEC'in aldığı kararlara uymuyorlar. Bu iyiye işaret değil" dedi.

Bakan, gelecek toplantıda Irak'ın kararlara uyumda daha fazla disiplin isteyip istemeyeceği sorusuna, "Elbette, kararlara uyum konusunda ısrar edeceğiz" cevabını verdi.

Sayfa Yükleniyor...