Irak yatırımcıyı çekmek için toprak satacak

Irak yatırımcı çekmek için yabancı şirketlere toprak satışına izin verecek.

Irak Ulusal Yatırım Komisyonu, ülkede konut inşaatları ve eskimiş altyapının yenilenmesi için büyük önem taşıyan yabancı yatırımı cazip kılmak amacıyla, yabancı şirketlerin arazi satın almasına izin veren yasa tasarısını destekliyor.

Komisyon Başkanı Sami el Araji Reuters'e dün yaptığı açıklamada, bu önerinin ülkeye yabancı sermaye çekmeyi amaçlayan yatırım yasası tasarısıyla getirilen değişikliklerden biri oluğunu ancak tasarının bürokrasiye takıldığını söyledi.

Şiddet eylemlerinin geçen yıldan bu yana büyük ölçüde azaldığı Irak'a henüz büyük sermaye akışı olmuyor. Ekonomisi petrole dayalı olan Irak, geçen yıldan beri petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, özel sektörü harekete geçirebilmek için yabancı sermayeye ihtiyaç duyuyor.

Araji, "Yatırımcının Irak'ta toprak sahibi olmaya hakkı var. Yatırıma açık araziler, yatırım komisyonu eliyle ve bakanlıklar devreye girmeden yönetilecek" dedi. Araji, söz konusu değişikliklerin Eylül ayına kadar mecliste onaylanacağını umuyor.

Yatırım yasasında getirilmek istenen diğer değişikliklerle, yabancı yatırımcıların arazi veya kamu-özel ortaklık şirketlerinde hisse almak için ihaleye katılmaları zorunluğu da kaldırılıyor. Bunun yerine yatırım komisyonu, tasarlanan yatırımı Irak'ın yararına görürse, arazi veya hisse verilmesini onaylayabilecek.

Sayfa Yükleniyor...