İran, doğalgazda indirim yapacak mı?

İran'ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, Türkiye'nin İran'dan aldığı doğalgaz fiyatında indirim olabileceği mesajı verirken, bunun gerçekleşmesi için yeni bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

İran, doğalgazda indirim yapacak mı?

İran'ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, elçilik konutunda Muhabirleri Derneği üyelerine verilen iftarda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin İran'dan aldığı doğalgaz fiyatındaki indirim beklentilerine değinen Bikdeli, "Türkiye, İran'dan daha fazla doğalgaz alımı gerçekleştirecek. İran da bunu göz önünde bulundurarak fiyatta belli bir indirime gidecek. Ancak bunun gerçekleşmesi için yeni bir anlaşmaya ihtiyaç var. Formül bizim tarafımızdan kabul edilmiştir" diye konuştu.

İki ülke arasındaki doğalgaz fiyatlandırmasının ele alındığı Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin gerçek anlamda bir mahkeme olmadığının altını çizen Büyükelçi, "Tahkim, Türkiye ve İran arasında karar mercidir. Dolayısıyla aramızdaki Doğalgaz İhracat Anlaşması'nın maddelerine göre her iki ülke de fiyat belirlemek adına Tahkim'e başvurma hakkına sahiptir" değerlendirmesinde bulundu. Bikdeli, iki ülke arasındaki doğalgaz fiyat anlaşmazlığı konusunda İran'ın tavrının yapıcı olduğunu savundu.

''YENİ BİR ANLAŞMA İMZALANMALI''

Türkiye ile İran arasında imzalanan Doğalgaz İthalatı Anlaşması'na atıfta bulunan Büyükelçi Bikdeli, "Fiyat indiriminin de içerisinde olduğu yeni bir anlaşma imzalanmalı. Bu anlaşma, iki ülkenin parlamentolarında onaylanmalı ve kanunlaşmalı" dedi.

İran ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada ekonomik kalkınmanın zor olduğuna dikkati çeken Bikdeli, bölge ülkelerinin kalkınma programlarının dış güçlerin baskısı olmadan belirlenip ilerletilmesi gerektiğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...