İran gerginliği petrolü fırlattı

Son dönemde Brent petrolünde yaşanan hızlı yükseliş nedeniyle Brent petrolü ile ABD ham petrolü arasındaki fark büyüdü. Brent petrolünün yükselişinde birçok faktör etkili oluyor.

İran gerginliği petrolü fırlattı

Brent petrolü 120 dolara yaklaşarak son altı ayın en yüksek düzeylerine yükseldi. Brent petrolü ile ABD ham petrolü arasındaki fark yaklaşık 20 dolarla üç ayın zirvesine ulaştı.

Brent petrolünün bu kadar yükselmesinde ağırlıklı olarak İran gerginliği etkili oluyor. ABD'nin İran'a yönelik finansal yaptırımları, Avrupa Birliği'nin İran petrolüne ambargo kararı ve İran'ın bazı Avrupa ülkelerine petrol ihracatını durdurma tehdidi Brent petrolünün değerlenmesine yol açtı.

İran'ın yaptırımlar karşısında Hürmüz Boğazı'nı petrol sevkıyatına kapama tehdidi ve İsrail'in İran'a saldıracağı söylentileri de İran konusundaki gerginliği artırarak Brent petrolünün yükselmesinde rol oynadı.

Suriye'de aylardır süregelen şiddet olaylarının son dönemde tırmanması da petrol piyasalarında Ortadoğu'yla ilgili endişelerin artmasına yol açarak Brent petrolündeki yükselişi hızlandırdı.

Libya'nın petrol üretiminin hala eski düzeyine dönmemiş olması Brent petrolünde yukarı yönlü baskı yaratıyor. Avrupa'nın son yılların en soğuk kışının yaşanmasıyla ısınma yakıtı talebini artırması da Brent petrolünü yükselten bir başka etken olarak karşımıza çıkıyor.

Öte yandan Nijerya'da petrol sahalarındaki sabotaj olaylarının son dönemde artması da petrolün değerlenmesinde rol oynuyor.

Sayfa Yükleniyor...