Ünal Aysal'ın şirketinden İran'a 4.2 milyar dolar yatırım

Eski Galatasaray Başkanı Ünal Aysal’ın şirketi Unit International, İran Enerji Bakanlığı ile yaklaşık 4,2 milyar dolarlık doğalgaz kombine çevrim santrali kurma konusunda anlaşmaya vardı.

Ünal Aysal'ın şirketinden İran'a 4.2 milyar dolar yatırım

Türk şirketlerinin yurt dışında yaptığı önemli yatırımlara bir yenisi daha eklendi. Galatasaray’ın eski Başkanı Ünal Aysal’ın Türkiye’de ki şirketi Unit International Enerji A.Ş. ve İran Enerji Bakanlığı arasında yaklaşık 4.2 milyar dolarlık doğalgaz kombine çevrim santrali yatırım anlaşması önceki gün (1 Haziran) Tahran’da düzenlenen törenle imzalandı. İran’ın 7 ayrı bölgesinde kurulacak olan doğalgaz kombine çevrim santrallerinin toplam kurulu gücü ise 6020 MW olacak. İran’ın enerji ihtiyacının önemli kısmını tek başına karşılayacak olan 7 adet kombine çevrim santralinin inşaatına 2017 yılının ilk çeyreğinde başlanması planlanıyor.

Unit Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal, bu yatırımın temellerinin 34 yıl öncesine dayandığını ifade ederek, İran’da 1982 yılından bu yana enerji projeleri gerçekleştirdiğini söyledi. Aysal, “Yaptığımız tüm işleri zamanında tamamladık. Hiçbir işimizde problem yaşamadık. Güven ve dostluk temeline dayanan yeni yatırımımızla Türkiye ve Türk iş adamlarının güvenilirliğini ve gücünü bir kez daha göstermek istiyoruz” dedi.

İran’da halen kurulu bulunan doğalgaz çevrim santrallerinin ortalama yüzde 32 verimlilikle çalıştığını ifade eden Aysal, Unit tarafından kurulacak doğalgaz çevrim santrallerinin ise yüzde 60’ın üzerinde verimlilikle çalışacağını ifade ederek, santraller tamamlandığında İran’ın elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacağını belirtti.

‘GAZI AL, ELEKTRİĞİ VER’ ANLAŞMASI

Yap-İşlet modeli ile devreye sokacakları doğalgaz çevrim santralleri için İran Enerji Bakanlığı ile 20 yıllık anlaşma imzaladıklarını sözlerine ekleyen Ünal Aysal, “İran bize 20 yıl boyunca doğalgaz verecek. Ürettiğimiz elektriği ise 6 yıl süresince mutabık kalınan tarife üzerinden bizden alacak. Üretilen elektrik 6 yıldan sonra ya ihraç edilecek ya da İran’da serbest piyasada satılacak. Bu zamana kadar İran’da bu tip yatırımları devlet desteği ile sadece İran’lı yerel yatırımcılar yapabiliyordu. Bu yönüyle anlaşma İran’ın yabancı sermaye açılımı konusunda bir ilki temsil ediyor. Uzun yıllara dayanan karşılıklı güven ve dostluk bize uluslararası piyasalarda kabul görecek ve İran’a yabancı sermaye akışının kapılarını açabilecek yeni bir model oluşturmayı sağladı. Bu yatırım, büyüklüğü ile yalnız İran’da değil, dünyada da tek paket halinde yapılmış en büyük yatırımlardan biri olma özelliğini taşımaktadır” diye konuştu.

YABANCI YATIRIMCIYA ÖRNEK OLACAK

İran Enerji Bakanlığı adına işin sahibi olan Thermal Power Plant Holding (TPPH) Genel Müdürü Mohsen Tarztalab, bu önemli anlaşmanın imzalanmasının ardından yaptığı konuşmada, Iran için bir devrim niteliğinde ki bu anlaşmanın öncesinde Unit ile 12 ay boyunca toplamda bin saati aşan zorlu bir müzakere süreci yaşadıklarını söyledi. Tarztalab, “Bizdeki çevrim santralleri eski teknoloji olduğu için verimliliği düşüktü. Sayın Ünal Aysal’ın şirketi tarafından yapılacak santraller ise yaklaşık iki kat daha verimli olacak. Bu, Doğalgazın elektrik için yarı yarıya daha az harcanması ve çok ciddi oranda bir tasarruf sağlanması anlamına geliyor. Unit ile imzaladığımız bu anlaşma diğer bütün yabancı yatırımcılar için de örnek olacak niteliktedir” dedi.

BİR SANTRAL DE IRAK’A YAPIYOR

Elektrik santralleri konusunda uzmanlaşan Ünal Aysal’ın Unit’inden bir santral yatırımı haberi de Kuzey Irak’tan geldi. Ünal Aysal, geçtiğimiz aylarda gelişim süreci tamamlanan Kuzey Irak’taki 840 MW’lık doğalgaz santralı yatırımına bu yılın sonunda başlayacaklarını söyledi. Unit, elektrik üretiminin yanı sıra 9 bin tüketici müşterisine tedarik ettiği yaklaşık 1TWh/yıl ile Türkiye ve Balkan ülkelerinde ki elektrik ticareti firmaları arasında da önemli bir yere sahip.

Sayfa Yükleniyor...