İran'dan alınan petrol miktarı açıklanmıyor

TÜİK, Tüpraş'ın talebi üzerine İran'dan petrol ithalatı verilerini açıklamayı durdurdu. Son veri Kasım ayına ilişkin açıklandı.

İran'dan alınan petrol miktarı açıklanmıyor

ABD'nin İran'ın petrol ihracatına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle, Tüpraş'ın İran'dan aldığı ham petrole ilişkin bilgilerin TÜİK tarafından gizli tutulmasını istediği bildiriliyor.

Türkiye'nin ham petrol ithalatına ilişkin verileri açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı sonlarından itibaren bu uygulamaya son verdi.

Reuters'e bilgi veren ancak adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, "Tüpraş TÜİK'ten, İran'dan alınan ham petrol verilerini açıklamamasını istedi ve TÜİK de bu bilgilerin açıklanmasını durdurdu" dedi.

ABD Senatosu Kasım ayında aldığı bir kararla, İran'ın enerji ve nakliye sektörlerinin küresel ticari faaliyetlerine yönelik yaptırımlarını genişletme kararı almıştı.

ABD bu yolla, nükleer programından vazgeçirmek için İran üzerindeki baskısını artırmayı amaçlıyor.

ABD, İran'dan aldığı petrolü önemli ölçüde azaltan ve içlerinde Türkiye'nin de bulunduğu ülkelere yaptırımlardan muafiyet tanımıştı. Türkiye bu muafiyetten yararlanmak için geçen yıl İran'dan petrol ithalatını yüzde 20 oranında azaltmıştı. Ancak ABD Kongresi, Şubat ayında yürürlüğe girecek yeni önlemlerin yanı sıra, daha da ileri başka yaptırımlar da tasarlıyor.

Türk yetkililer, ülkenin ithal petrole ne denli bağımlı olduğunu ve İran'dan petrol alımının kolayca kesilemeyeceğini Amerikalı yetkililere ısrarla ve açıkça anlattıklarını söylüyorlar.

EKİM'DE İTHALAT YÜZDE 30'DAN FAZLA DÜŞTÜ
Verilere göre, Türkiye'nin İran'dan ham petrol ithalatı Ekim'de yüzde 30'dan fazla düşüş gösterdi. Buna karşılık bu dönemde Irak ve Suudi Arabistan gibi diğer tedarikçilerden gelen petrol miktarları yükseldi.

EN SON VERİ KASIM AYINDA
TÜİK'in internet sitesindeki en yeni veri, Türkiye'nin Kasım ayındaki toplam ham petrol ithalatının 1.8 milyon ton olduğunu gösteriyor.

Sayfa Yükleniyor...