İrlanda yardımıyla Euro kurtulur mu?

İrlanda'ya yardımın ardından Almanya ve Fransa Euro'nun kurtulduğunu söylüyor. Ancak yatırımcılar hala şüpheli.

İrlanda yardımıyla Euro kurtulur mu?

Euro Bölgesi'nin iki büyük ekonomisi Almanya ve Fransa, Avrupa'nın İrlanda'ya mali yardım kararı alarak ve Avrupa ülkelerinde ileride gerçekleşebilecek borç krizlerini aşmak için bir kurtarma mekanizmasında mutabık kalarak, ortak para birimi Euro'yu kurtarmaya yönelik kararlı bir adım atmış olduğunu ifade ettiler.

Yatırımcılar ise hâlâ kıtanın borç krizinde sona gelindiği konusunda ikna olmuş görünmüyor.

Krizin Portekiz ile İspanya'ya yayılmasını önlemek için döviz piyasaları açılmadan önce adım atmaları için baskı altında kalan Avrupa Birliği maliye bakanları İrlanda'ya 85 milyar Euro'luk (115 milyar dolar) yardım yapılması konusunda pazar günü anlaştılar.

Sağlanacak kaynakla İrlanda bütçe açığını karşılayabilecek ve bankaların kötü borçları için karşılık ayırabilecek.

Euro Bölgesi ülkeleri ayrıca Fransa ve Almanya'nın ortak teklifiyle tasarlanan Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) isimli sürekli bir imkanın ana hatları konusunda mutabakata vardılar. Söz konusu mekanizma ile Euro Bölgesi devletlerinde ileride gerçekleşebilecek borç krizlerinde maliyetleri özel yatırımcıların da kademeli olarak paylaşmasının önü açılıyor.

Fransa hükümet sözcüsü François Baroin, Europe 1 radyosunda yaptığı açıklamada, "Bu, önemli bir kriz karşısında alınan tek atımlık bir önlem değildir. Euro Bölgesi'ni kurtarmak için Avrupa'nın - Fransa ile Almanya'nın - kesin kararlılığının bir parçasıdır" dedi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de durumun artık netlik kazandığını ifade ederek "Finans piyasalarının sakinleşmesini ve gerçeği görmesini umuyoruz" dedi. Fransa Bakanı Christine Lagarde ise "rasyonel olmayan", "koyun gibi" piyasaların Avrupa'daki devlet borcu riskini doğru biçimde fiyatlayamadığını belirtti.

İrlanda'nın kurtarılması ve Avrupa İstikrar Mekanizması hakkındaki gelişmelerin ardından Asya piyasaları tedbirli ancak olumsuz tepki verdi. Kısa bir süre için dolar karşısında değer kazanan Euro, bunu takiben 1,3183 dolar ile iki ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra tekrar toparlanarak cuma günkü seviyelere yakın işlem görüyor. İrlanda, İspanya ve Portekiz tahvilleri ile güvenli liman kabul edilen Almanya devlet tahvilleri arasındaki getiri farkı ise Londra'da erken saatlerdeki işlemlerde az miktarda geriledi.

Avrupa İstikrar Mekanizması, euro bölgesi ülkelerinin borçlarının yeniden yapılandırılması halinde 2013 ortasından sonra ihraç edilecek devlet tahvillerinde oluşabilecek zararların özel sektör tarafından paylaşılmasına olanak sağlıyor. Ancak bu mekanizmada her bir durum, kendi özellikleriyle değerlendirilecek.

İrlanda'nın devlet tahvillerine sahip özel yatırımcıların bu tahvillerde belirli oranlarda zarar edebileceğine yönelik söylentiler İrlanda'nın borçlanma maliyetlerinin altından kalkılamayacak seviyelere yükselmesine katkıda bulunmuştu.

Sayfa Yükleniyor...