İş aramayana yardım yok

Hükümet, sosyal yardım alanlarla ilgili yeni düzenlemeye gidiyor. Devletten yardım alanlara iş arama zorunluluğu getiriliyor. İŞKUR, bu kapsamdaki kişileri, işe yerleştirmede özel grup olarak değerlendirecek.

Türkiye'de 10 milyona yakın insan, sosyal yardımla yaşıyor. Değişik kurumların yaptığı sosyal yardımlar, yardım alanları çalışma hayatından uzaklaştırdığı gerekçesiyle zaman zaman eleştiriliyor.

Sosyal yardım alanların çalışabilir durumda olanlarını işgücüne katmak için özel önlemler geliştirmeyi 2010 programına alan hükümet ise bu konuda ilk adımı attı.

Koordinasyon Kurulu, sosyal yardım alan nüfus içinde sağlıklı ve çalışabilir durumda olanların işkur'a kaydolarak iş aramasını kararlaştırdı.

İlk etapta 18-45 yaş aralığındakiler için sosyal yardım alabilme imkanı, İŞKUR'a kaydolma şartına bağlandı. İŞKUR, kayıtları dönemsel olarak yenileyecek.

Sosyal yardım alan vatandaşlar, işe yerleştirmede özel olarak değerlendirilecek. Bu vatandaşlara meslek edindirme kurslarıyla eğitim de olanağı da sunulacak.

Sosyal yardım almak için iş arama koşulu getiren yeni kararın uygulanmasında birçok kurum devrede olacak. İŞKUR verileri, sosyal yardımlaşma, vakıflar ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu genel müdürlükleriyle entegre hale getirilecek. Sosyal yardım ödemesi yapılacak kişinin iş arayıp aramadığı sistemden kontrol edilecek.

Kurumlar, sistemin işleyişi için altyapı çalışmalarını nisan sonuna kadar tamamlayacak. Ekonomi Koordinasyon Kurulu, uygulamayla ilgili gelişmeleri 15 günde bir sunulan raporlarla izleyecek.

Sayfa Yükleniyor...