İş arayanlar ne yapmalı?

İŞKUR, iş arayanlara yönelik bir dizi öneri sunuyor. İşte iş bulmak isteyenlerin yapması gerekenler...

İşsizlik her geçen gün artmaya devam ediyor. İşsiz kalanlar ne yapmalı, nasıl iş aramalı?

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) internet sitesinde iş arama teknikleri başlığı altında yapılması gerekenleri sıralıyor.

İşte İŞKUR'un işsizlere yaptığı öneriler...

İŞ OLANAKLARI NASIL ARAŞTIRILABİLİR?

GÜNDE 5-8 BAŞVURU YAPIN
Hedef olarak günde beş ile sekiz başvuru yapılmasını öneren İŞKUR’a göre, asıl meslekten farklı olarak gelen iş teklifini uzun vadeli olarak düşünmeden reddetmemek gerekiyor.

İŞKUR’un ücrete ilişkin önerisi şöyle: “Son işinizden daha az para kazanacağınız işleri gözardı etmeyin. Ücretin yanında sağlanan, ikramiye, sosyal yardım, ödül gibi maddi olanaklar hesaplandığında net kazancınız, önceki işinizde kazandığınızdan çok daha fazla olabilir.”

Her gün en az bir saatin başvuru mektubu yazmaya ayrılması gerektiğini belirten İŞKUR, işverenlerle bağlantı kurabilmek için telefon rehberi ve telefonun kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

TELEFON GÖRÜŞMESİ NASIL OLMALI?
İŞKUR’un telefonla görüşmeye ilişkin önerileri şöyle: “Telefonla görüşmeye başlamadan evvel rehberi iyice inceleyip bir liste yapınız. Becerilerinizi kullanabileceğiniz tüm işletme ve işyerlerini bulmaya çalışınız. Özgeçmişinizi ve niteliklerinizi özetleyen kısa bir kaç cümle geliştiriniz. Görüşmede bir randevu isteyin, telefonda mülakat yapmayın.

Görüşme sonrası ‘hayır’ yanıtı alırsanız ısrarcı olun ve gelecekte bu iş için olasılık olup olmadığını sorun. ‘Evet’ yanıtı almadan önce 20-30 telefon görüşmesi yapmak zorunda kalmanız cesaretinizi kırmasın.”

YÜZ YÜZE GÖRÜŞMEDE NELER YAPILMALI?
Yüz yüze görüşmelere ilişkin önerilerde de,, başvuru yapılacak firma hakkında önceden bilgi edinilmesi ve muhtemel sorulara hazırlıklı olunması tavsiye ediliyor.

İş görüşmesine vaktinde gidilmesi, giyime özen gösterilmesi, özgeçmiş, nüfus cüzdanı gibi belgelerin unutulmaması gerektiği öneriliyor. Görüşme esnasında uyumlu bir kişilik sergilemek de büyük önem taşıyor.

GÖRÜŞMEDEN SONRA...
Görüşmeden sonra yapılacaklarsa şöyle: “İşverene görüşme için kısa bir not ile teşekkür etmeyi unutmayınız. Bu mektupta özelliklerinizi yeniden özetleyip, işe duyduğunuz ilgiyi vurgulayabilir, görüşmede değindiğiniz noktalara yeni bilgiler ekleyebilirsiniz. Görüşmeden sonra iki-üç hafta sizinle ilişki kurulmazsa işvereni arayın. Eğer iş başka birine verilmişse, daha sonra açılacak işler için başvurunuzun değerlendirilmesini isteyin. Bu girişiminizde başarılı olmazsanız sakın olayın peşini bırakmayın.”

Sayfa Yükleniyor...