İş Bankası’ndan net sıfır bankacılık taahhüdü

İş Bankası, Birleşmiş Milletler tarafından üye bankaların portföylerini 2050 yılına kadar Paris İklim Anlaşması doğrultusunda net-sıfır emisyon hedefleriyle uyumlu hale getirmelerini sağlamak için kurulan Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne (Net-Zero Banking Alliance -NZBA) üye oldu.

İş Bankası’ndan net sıfır bankacılık taahhüdü

, Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne (Net-Zero Banking Alliance -NZBA) üye oldu. Geçen Nisan ayında 43 kurucu üyenin katılımıyla ilan edilen Net-Sıfır Bankacılık Birliği, şu anda 40 ülkeden 100’den fazla üyesiyle küresel bankacılık aktifinin neredeyse yüzde 40’ını temsil ediyor. Birlik, finans sektörünün iklim için seferber edilmesinde kritik bir önem taşıyor.

Birlik üyeleri, portföylerini 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefleri ile uyumlu hale getirmeyi, 2030 veya öncesi için öncelikli sektörlerde senaryo bazlı ara hedefler belirlemeyi, bunu da en önemli etkiyi yaratan karbon yoğun sektörleri önceliklendirerek yapmayı taahhüt ediyor. Buna ek olarak yıllık bazda emisyon verilerini raporlamayı, en güncel bilimsel bilgiler ışığında çalışmalarını yürütmeyi, üye olduktan sonra 18 ay içinde ilk hedefleri belirlemeyi ve hedeflerin belirlenmesinden sonraki bir yıl içinde üst düzeyde belirlenmiş geçiş stratejisine ilişkin ilerlemeyi açıklamayı taahhüt ediyor.

Sorumlu Bankacılık Prensipleri ile Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin de imzacısı.

İş Bankası, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi tarafından hayata geçirilen Sorumlu Bankacılık Prensipleri (PRB–Principles for Responsible Banking) ile Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) 2020 yılında imzalamıştı.

Sorumlu Bankacılık Prensipleri, bankacılık sektörü için strateji, portföy ve operasyonlar dahil her kademede ve her faaliyet alanında sürdürülebilirliği gözeten kapsamlı bir çerçeve sunuyor.

İş Bankası’nın 2012’den itibaren imzacısı olduğu UN Global Compact inisiyatifinin, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ile iş birliği sonucunda ilan edilen WEPs ise, özel sektörün toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarını güçlendirmesini, kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde iş hayatında giderek daha fazla yer almalarını sağlamak üzere politika ve programlar geliştirmesini teşvik ediyor.

Sayfa Yükleniyor...