İş dünyası işsizliğe çözüm arıyor

TÜSİAD, TİM, TESK, TİSK ve MÜSİAD gibi iş dünyasının önemli sivil toplum örgütleri işsizliğe karşı ortak eylem planı hazırlamak için biraraya geldi.

İş dünyası işsizliğe çözüm arıyor

İş dünyası işsizliğe çözüm arıyor. TOBB öncülüğünde biraraya gelen işveren örgütleri, bugün İstanbul'da istihdam zirvesinde biraraya geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, istihdam sorununun 3 etapta ele alınması gerektiğini belirterek, ''Kısa vadede pratik önerilere ihtiyaç vardır. Orta vadede mesleki edindirme, uzun vadede istihdam stratejisine ihtiyaç var'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının 17 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek istihdam sorununu ve çözüm önerilerini değerlendirdikleri toplantıdan sonra yaptığı konuşmada, son derece verimli bir toplantı olduğunu ifade etti.

Toplantıda hem Türkiye'nin temel meselesi olan işsizliğin yapısını ve kaynaklarını hem kendilerine düşen sorumluluğu hem de kamu idaresinden beklentilerini tartıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de daha fazla ve daha kaliteli işler sağlayan istihdam dostu bir ekonomik büyüme süreci için, neler yapılması gerektiğini masaya yatırdıklarını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, bu konuda özel sektör ve devletin el ele vermesi, diyalog sürecini başlatması ve uzun vadeli stratejileri birlikte tasarlaması gerektiğini düşündüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

''2001 sonrasından küresel krize kadar olan dönemde ülkemiz, özel sektöre dayalı olarak yılda ortalama yüzde 6 büyümeyi yakaladı. Yine bu dönemde özel sektörde 2,8 milyonu çalışan, 200 bini girişimci ve işveren olarak 3 milyon kişiye yeni istihdam sağladık. Demek ki biz el birliğiyle bugünkü sorunun da üstesinden gelebiliriz. Bakın, son yıllarda istihdam üzerindeki mali yüklerin azaltılması noktasında bazı adımlar atıldı. İş ortamını iyileştiren reformlarla birlikte özel sektörün istihdam kapasitesi büyüdü. Türk özel sektörü de bu adımları boşa çıkarmadı, üzerine düşen görevi yerine getirdi. 2002-2008 arasında SSK sigortalı istihdamı 3,6 milyon kişi arttı. Demek ki, ülkemizin istikrarını koruyup, yapısal reformlara odaklandığımız zaman, istihdamı artıran ekonomik büyümeyi sağlayabileceğimizi geçmişte gördük. Bu perspektifi önümüzdeki dönemde daha da güçlendirmeliyiz.

Bugün işsizliğin fotoğrafını çekmeyi amaçladığımız ve çözüm önerilerini tartıştığımız toplantımızdan çıkardığımız bazı ana noktaların altını çizmek istiyorum. Bu kadar derin bir meselenin tüm boyutlarıyla 2 saatlik bir toplantıda ele alınması ve sihirli bir çözümün ortaya çıkmasını beklemek gerçekçi olmaz. Bugünkü toplantıyı önemli bir başlangıç olarak görüyoruz ve bundan sonra bu konu üzerindeki çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Ayrıca toplumun tüm kesimleri ile konuşmanın faydalarına da inanıyoruz.''

İstihdam sorununa sadece iktisadi değil, hükümet, muhalefet partileri, işçi örgütleri, üniversiteler ve yerel yönetimlerin dahil olduğu yönetişim bütünlüğü içerisinde yaklaştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Böyle bir yaklaşımla etkin bir ulusal istihdam stratejisi hayata geçirilmediği takdirde, işsizlik sorunumuz özü itibariyle devam edecektir. İstihdam sorunu 3 etapta ele alınması lazım. Kısa vadede pratik önerilere ihtiyaç vardır. Orta vadede mesleki edindirme, uzun vadede istihdam stratejisine ihtiyaç var'' diye konuştu.

İSTİKRAR VE HUZUR ORTAMININ KUVVETLENDİRMELİYİZ
Hisarcıklıoğlu, işsizlik sorununu Türkiye'nin en önemli yapısal sorunu olarak gördüklerini belirterek, istikrar ve huzur ortamının kuvvetlendirilmesi gerektiğini, zira büyümeyi ve kalkınmayı sağlayan yapısal reformların, ancak huzur ortamında gerçekleştirilebildiğini bildirdi.

Özellikle ekonomik krizin etkilerinin görüldüğü bir ortamda, istihdamı teşvik eden uygulamaların devam etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''Son dönemde Hükümetimizin hayata geçirdiği bu adımlar özel sektörde olumlu sonuçlar verdi. Bunlar pasif işgücü politikası diyebileceğimiz, düzenlemelerdeki değişiklikler yoluyla istihdamın artmasını sağlayacak politikalardır. Pasif işgücü politikalarının yanında bir de istihdam yapısını değiştirmeye, niteliğini iyileştirmeye yönelik, aktif işgücü politikaları vardır. Önümüzdeki dönemde, pasif işgücü politikalarındaki reformlar kadar, aktif işgücü politikalarının kapsamını genişletecek bir hamleye ihtiyaç olduğu açıktır.

Mesleksizlik sorununu çözmeye yönelik, bir taraftan eğitim sistemimizi yeniden yapılandırırken, diğer taraftan da aktif işgücü piyasası politikaları alanında kitlesel beceri dönüşümü programlarını hayata geçirmemiz gerekiyor. Küresel ekonomik sistemde, becerileri yeterince rekabet edemeyen gençlerimiz için programları uygulamak, genç işsizliğini önlemek açısından son derece önemli. Ancak öte yandan, orta yaşlı işsizlerimizin de beceri setlerini geliştirecek programları da hayata geçirmek gerekiyor.''

İSTİHDAM SORUNU İÇİN ÇALIŞTAY DÜZENLEYECEĞİZ
Hisarcıklıoğlu, toplantıda alınan bir diğer kararın sonucunda istihdam sorununa çözüm için bütün sivil meslek kuruluşlarının ve sosyal paydaşların da bir araya geleceği bir çalıştay düzenleyeceklerini bildirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, bazı sivil toplum kuruluşlarının neden başkan düzeyinde katılım gerçekleştirmediğinin sorulması üzerine, ''Sadece 'kurumları başkan temsil eder' diye bir şey yoktur'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, bir gazetecinin esnek istihdam konusunun da ele alınıp alınmadığına ilişkin bir sorusuna ilişkin bu konuların tartışıldığını, ancak istihdam meselesini sadece esnek istihdamla bağdaştırmanın yanlış olacağını ve eğitimin de çok önemli olduğunu vurguladı.

Bir gazetecinin meslek liseleriyle ilgili görüşlerini sorması üzerine Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

''Eğitim konusunda bütün gelişmiş ülkelere baktığımız zaman ters bir orantı olduğunu görüyoruz. Düz liselerde okuyan öğrenci sayısı yüzde 65 iken meslek liselerinde okuyan öğrenci sayımız yüzde 35. Gelişmiş ülkelerde de tam bunun tersi. Yaptığımız araştırmada 'niye meslek liselerini tercih etmiyorsunuz' dediğimiz zaman, tercih etmemelerinin sebebi geleceklerindeki hedef koyma noktasında önlerinin kısıtlanması. Eğitim sistemimiz meslek liselerinin önünü kapatan bir noktadadır. Yaptığımız araştırmada büyük bir mutsuzluk, umutsuzluk var. Düşünebiliyor musunuz, yüzde 35'ini okutacaksınız ve bunlar geleceklerinden kaygı duyacaklar. Bu yüzde 35 mutsuz insan toplumda görev alacaklar. Böyle haksızlık olur mu? Anayasa'nın eşitlik ilkesi var. Bizim de en büyük eksikliğimiz ara eleman. Bununla ilgili gerekli çalışmalarımızı yaptık. Eğer yargı yoluyla ve YÖK düzenlemeleriyle düzeltilemiyorsa, bunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çözülmesi en pratik çözüm yoludur.''

Hisarcıklıoğlu, birçok başarılı ekonomi modeli üzerinde tartıştıklarını dile getirerek, ''Bir ülkenin modeli bu işin kurtarıcısıdır demek doğru değil. Bizim kendi modelimizi geliştirmemiz lazım'' dedi.

Ekonomik Sosyal Konsey'in bu işin çözüm noktalarından bir tanesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, hazırlanan anayasa taslağında Ekonomik Sosyal Konsey'in kurumsal olarak yer almasının kendileri için sevindirici bir nokta olduğunu kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin birinci sorunu olan ve yapısal bir sorun haline gelmiş işsizlik konusunda neler yapabileceklerini tartışmak için Türk iş alemi olarak bir araya geldiklerini belirtti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, işsizlik sorununa çözüm önerileri oluşturmak için iş dünyasının sivil toplum kuruluşlarının bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, işsizlik sorununa sadece iktisadi olarak değil, sosyal bir sorun olarak baktıklarını belirtti.

Türkiye'nin birinci sorunu olarak, yapısal bir sorun haline gelmiş işsizlik konusunda Türk iş alemi olarak neler yapabileceklerini tartışmak için bu toplantıyı planladıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret ettiklerini, artık ana konunun, gündemin ekonomi olması ve krizden çıkış anındaki yapısal tedbirlerin alınmasıyla ilgili kendileriyle görüştüklerini bildirdi.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?
Daha sonra basına kapalı olarak devam eden toplantıya, Müstakil Sanayici ve İş İdamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Türk Girişim ve iş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, Türkiye işveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kutadgobilig, Türk Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Lütfü Küçük, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Kurulu Üyesi ve Sosyal işler Komisyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, TÜSİAD Sosyal Güvenlik Çalışma Grubu Başkanı Gülden Türktan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan , Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Erkan Güral, Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Yardımcısı Fuat Özbekli, Tüm Sanayici ve iş adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkan Yardımcısı Eyüp Küçük Çakmak, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkan Yardımcısı Sıtkı Abdullahoğlu, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkan Yardımcısı Ali Murat Kızıltaş, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreter Ekrem Keskin, TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, Türkiye Politikaları araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Güven Sak katıldı.

Sayfa Yükleniyor...