İsrail piyasaları da vurdu

İsrail'in Gazze konvoyuna müdahalesiyle borsada yüzde 1.5 düşüş yaşandı. Dolar içeride 1,57'nin üzerine çıktı.

İsrail piyasaları da vurdu

İsrail'in Gazze'ye giden yardım konvoyuna müdahalesi sonrası İMKB 100 Endeksi haftaya düşüşle başladı.

İsrail ordusunun abluka altında tuttuğu Gazze'ye yardım taşıyan ve aralarında Türkiye'den Mavi Marmara'nın da bulunduğu uluslararası gemi konvoyuna müdahalesinde 20'ye yakın kişi öldü.

İspanya'da bankacılık sektörüne ilişkin kaygıların yanı sıra İsrail'in yaptığı baskın borsanın haftaya düşüşle başlamasına neden oldu.

Haftaya 55 bin 233 puandan başlayan İMKB 100 Endeksi ilk seansı yüzde 2.17 kayıpla 54 bin 33 puandan kapandı. 

İkinci seansta da satıcılı seyir sürdü ve endeks günü yüzde 1.5 düşüşle 54 bin 384 puandan tamamladı. Endeks gün içinde en düşük 53 bin 888 puanı gördü.

Fortis Yatırım Yurtiçi Satış Birimi Yöneticisi Erhan Erensoy, "İsrail'le ilgili gelişmeler olmasaydı güne hafif artıda başlayacaktık. 53,800 destek seviyesi önemli bu seviyenin altına inmediğimiz sürece şu an çok kötü bir şey yok. Yatışma olursa, piyasa buralarda yön bulmaya devam edecektir. İsrail'le ilgili gelişmeler yakından takip edilecek, olumsuzluklar yaşandığı sürece borsa tarafını ciddi şekilde etkileyebilir" dedi.

ABD ve İngiltere'de piyasaların kapalı olmasının etkisiyle iç piyasada da işlemler hacimsiz kaldı.

DOLAR 1,57'Yİ AŞTI
Döviz piyasasında da hafif yükseliş gözleniyor. Bankalararası piyasada cuma günü spot kapanışta 1,5615 seviyesinde olan en iyi dolar alış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1,5750'ye kadar çıktı.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Sabah açılışta İsrail saldırısı sonrası piyasada bir miktar gerginlik hakim. Diğer gelişmekte olan para birimlerine bakarsak TL en çok değer kaybeden para birimlerinden biri. Piyasada tepki var ve değer kaybı olarak diğer gelişmekte olan piyasalara göre biraz fazla ama aslında çok da sınırlı bir tepki yani bir panik havası yok. Ancak bugün için iki taraflı açıklamalar yakından takip edilecektir" dedi.

Başka bir bankanın döviz masası işlemcisi ise, "Sabah çok erken saatlerde elektronik işlemlerde dolar/TL 1.5630 seviyesindeydi. Sonra 1,5700'ın üzerine çıktı. Bu tip dış belirsizliklerin piyasada etkili olması da normal. Sonuç olarak dış piyasadaki belirsizlik takip edilecek. Bu günün en önemli konusu olabilir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...