İsrail'e bu uçakları gönderdik

İsrail büyük bir yangınla boğuşurken Türkiye'den gelen jest dikkat çekti. Türkiye, CL-215 tipi iki yangın söndürme uçağını İsrail'e gönderdi. İşte o uçakların özellikleri...

İsrail'e bu uçakları gönderdik

Son olarak WikiLeaks belgeleriyle gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerinde ilginç bir gelişme yaşandı. Türkiye İsrail'deki yangına müdahale etmesi için iki yangın söndürme uçağını bu ülkeye gönderdi.

Etimesgut'taki Türk Hava Kurumu'nun (THK) Türkkuşu Tesisi'nden 06.45'te havalanan iki uçak 09.00 sularında İsrail'e vardı. Türkiye'nin bu jesti İsrail'de büyük yankı uyandırdı ve Başbakan Netanyahu, Erdoğan'a teşekkür etti.

Peki o iki uçağın özellikleri ne? THK'nın 17 tane yangın söndürme uçağı bulunuyor. Bunlardan 5 tanesi CL-215 tipi uçak.

Yaklaşık 6 ton su kapasiteli olan CL-215 tipi amfibik uçaklar, orman yangınıyla mücadelede en etkili uçaklar olarak biliniyor. Uçaklar, deniz ve gölden 7 saniyede aldıkları suyu 3 saniye içinde yangın bölgesine boşaltabiliyor.

11 ÜLKE KULLANIYOR
Bu uçaklar Türkiye, Kanada, Hırvatistan, Fransa, İtalya, Portekiz, İspanya, Tayland, Venezuela, ABD ve Yugoslavya olmak üzere toplam 11 ülkede kullanılıyor.

Kanadalı Bombardier firması tarafından üretilen uçaklar ilk uçuşunu 1967 yılında gerçekleştirdi. Uçakların yakıtla maksimum menzili 2 bin 430 km'yi buluyor.

THY son 22 yılda toplam 16 bin 138 saat uçuş gerçekleştirdi ve 1952 orman yangınına havadan müdahale etti.


İsrail'e bu uçakları gönderdik - 1

Sayfa Yükleniyor...