İsrail’e ekonomik yaptırım yok

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, özür dilemediği için ilişkilerin askıya alındığı İsrail’le ekonomik ilişkilerin devam ettiğini söyledi. Çağlayan, “Ekonomik yaptırım şu an için sözkonusu değil” dedi.

Bakanı Zafer Çağlayan, Mavi Marmara saldırısı nedeniyle özür dilemeyen İsral’e karşı alınan yaptırım kararlarını değerlendirdi.

Zafer Çağlayan, İsrail'e karşı ekonomik yaptırımın şu an için söz konusu olmadığını söyledi.

Bakan Çağlayan, şunları söyledi:

“9 masum insanın öldürülmesini kimse açıklayamaz. O saldırıyı hiçbir şey düzeltmemez. Türkiye’nin beklediği İsrail devletinin özür dilemesidir. Hükümetimizin görüşü çok net bir şekilde Dışişleri Bakanı tarafından açıklamıştır. İsrail’le olan ticaret devam ediyor. Filistin’le ticaretimizi İsrail üzerinden yapıyoruz. Ekonomiyle ilgili herhangi yaptırım sözkonusu değil. Şu an itibarıyla herhangi bir şey yok.

İsrail halkı da bundan menmun olmadığını dile getiriyor. Ne İsrail devleti, ne İsrail halkının bu konuda dahli yoktur. Bu İsrail hükümetinin iç politikaya yönelik bir oyunudur. Herhalde bu noktaya geleceklerini beklemiyorlardı. Bu konuda İsrail hükümeti yalnız kalacaktır. Kaybeden İsrail olacaktır. Problemin ana kaynağı İsrail hükümetinin popülist yaklaşımlarıdır."

BİNGAZİ'YE KOMİTE
Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası heyetini kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan'a, Türk müteahhitlerinin Libya'daki hasarlarına yönelik bir hesaplama yapılıp yapılmadığı soruldu.

Libya ile ilgili çalışmalarının 24 saat devam ettiğini belirten ve Libya'nın Türkiye için önemli bir kardeş ülke olduğunu ifade eden Çağlayan, bu ülkedeki Türk yatırımlarının Libya devletinin güvencesi altında olduğunu söyledi.

Libya'da iş ve yatırım yapan Türk firmalarıyla sürekli görüştüklerini anlatan çağlayan, öncelikle bir teknik komiteyi Bingazi'ye göndereceklerini bildirdi.

Bunun sonrasında Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Müzakere Hazırlık Komitesi oluşturduklarını belirten Çağlayan, öncelikle hasar tespitinini uluslararası kuruluşlarca yapılmasına yönelik bir sistem üzerinde durduklarını ifade etti.

Bu çalışmanın TOBB ve TİM koordinasyonunda yapılacağını bildiren Çağlayan, kendisinin de yakın bir süreç içerisinde Libya'yı ziyaret edeceğini, ancak tarihinini netleşmediğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...