'İşsizlik artacak, daralma yüzde 6'yı bulabilir'

Türkiye'de işsizliğin artmaya devam edeceğini belirten Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Zachau, "Ekonomdeki daralma bu yıl yüzde 2-6 arasında olabilir" dedi.

'İşsizlik artacak, daralma yüzde 6'yı bulabilir'

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ulrich Zachau, şu aşamada, yılın tamamında büyümenin ne olacağı konusunda hâlâ önemli belirsizlikler bulunduğunu belirterek, Türkiye ekonomisinin 2009 yılında yüzde 2 ile 6 arasında daralabileceğini söyledi.


Hükümet, bu hafta başında, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.6 oranında daralmasının, 2010'da yüzde 3.3 ve 2011'de ise yüzde 4.5 oranında büyümesinin öngörüldüğünü açıklamıştı.

Hükümetin yeni rakamının, IMF, OECD, Dünya Bankası ve yatırım banklarının tahminleriyle uyum içinde olduğunu vurgulayan Zachau, hükümetin rakamları güncellemesinin, dünyadaki ekonomik duruma uygun hale getirme niyetini açıkça gösterdiğini ifade etti.

Türkiye'nin bu kadar hızlı küçülmesinin nedeninin dünya ekonomisi ile yüksek derecede entegrasyondan kaynaklandığını kaydeden Zachau, "Bu olumlu bir şey ve bu sayede Türkiye ekonomisi son yıllarda yüksek büyüme oranları yakalamıştı. Dünya ekonomisi konsolide olup yeniden büyümeye başladığında, bu yüksek entegrasyon Türkiye'ye fayda sağlayacak" şeklinde konuştu.

Gelecek yıl büyüme tahminine ilişkin bir soruya da Zachau, şu karşılığı verdi: "Hiç kimse bilmiyor. Türkiye ekonomisinin 2010 yılında büyümeyeceğine inanmamak için bir nedenim yok, ama aynı şekilde 2009, 2011'de büyümeyeceğine inanmamak için de bir nedenim yok. Olayların nasıl gelişeceğine bakmamız lazım. Bunların çoğu hükümetin kontrolü dışında. Eğer sanayi rakamlarına bakarsanız, sanayi üretiminin düştüğünü görürsünüz, ama örneğin Ocak ve Şubat'taki düşüş büyük olmasına rağmen, Aralık ayındaki düşüşe göre daha azdı."

İŞSİZLİK DAHA DA ARTAR
Türkiye'de işsizliğin artmaya devam edeceğini düşündüğünü kaydeden Zachau, şunları söyledi: "Mevcut rakamın daha da üzerine çıkacağını düşünüyorum. Çünkü, iş gücüne katılan genç insanlar iş bulmakta çok zorlanıyor. Sene sonunda mevcut seviyenin altında bir işsizlik oranını gerçekleştirmenin çok zor olacağını düşünüyorum. Eğer, hükümet vergi indirimi, özel kredi programları ve likidite önlemlerini almasaydı durum daha kötü olurdu. Hükümet, G20'de konuşulduğu üzere bunlara odaklanmalı ve şu anda yapmakta olduğu üzere, Meclis'te konuşulduğu üzere önlem almalı, adımlar atmalı."

Hükümetin şimdiye kadar vergi indirimi, özel kredi programı ve likidite sağlanmasına yönelik önlemlerinin ekonomideki daralmayı azaltmakta çok önemli olduğuna işaret eden Zachau, "Hükümetin bu önlemleri devam ettirmesi çok önemli. Bu önlemler olmasaydı, şimdi durum çok daha kötü olurdu" dedi,

Sayfa Yükleniyor...