İşsizlik rekorda, bakan 'eksik bakış açısı' diyor

Sanayi Bakanı Çağlayan, işsizlik oranının Ocak ve Şubat aylarına bakılarak yorumlanmasını, eksik bakış açısı olarak değerlendirdi.

İşsizlik rekorda, bakan 'eksik bakış açısı' diyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ocak'ta yüzde 15.5'le rekor düzeye çıkan işsizlik rakamlarını değerlendirdi.


Çağlayan Mart ayından sonra iyileşme sürecine girileceğini belirterek şunları söyledi: "Sadece Ocak ve Şubat'ı değerlendirirsek bu bir eksik bakış açısı olabilir. Gerek kapasite kullanım rakamları, gerek sanayi üretim endeksi Mart sonu Nisan gibi dönüşün yaşandığı bir dönem olacaktır.

Turizm sektörü başta olmak üzere, mevsimsel olarak inşaat sektörüyle beraber yeni döneme girilmesi de önem atfedecektir. Yüzde 15.5'lik değerlendirmeye, işsiz olan iş arayanların yanı sıra, bir de kriz dönemlerinde, daha önce işe girmeye teşebbüs etmemişler ekleniyor. Krizin gelmesiyle beraber ben de iş bulayım, çalışıyım diye işsizlik rakamlarına girilen bir dönem."

Çağlayan, IMF'den gelecek kredinin öncelikle KOBİ'lere ve sanayi sektörüne aktarılacağını söyledi. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Çağlayan, "Gerek IMF'yle yapılacak olan anlaşma sonucunda gelecek olan, gerekse diğer uluslararası kaynaklar KOBİ'lerimize gidecektir" diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk  Çelik ise, alınan ekonomik önlemlerin olduğunu belirterek kısa çalışma ödeneğiyle   ilgili düzenleme, KDV ve ÖTV'deki indirimi uygulamalarının Nisan ayının işsizlik   rakamlarına olumlu yansıyacağını ümit ettiklerini söyledi.

İşsizlik verilerinin ayrıntılı bir şekilde irdelenmesi gerektiğine  dikkati çeken Çelik, iş gücüne katılımın göz ardı edildiğini, iş gücüne yeni  katılımların da işsizlik oranlarını yükseltebileceğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...