İşsizlik yüzde 15'e çıkabilir

İşsizlik Aralık'ta rekor düzeye yükseldi. Uzmanlar, işsizlik oranının önümüzdeki aylarda yüzde 15'e kadar çıkabileceğini belirtiyor.

İşsizlik yüzde 15'e çıkabilir

İşsizlik oranı Aralık ayında rekor düzeye yükseldi. Dünyayı saran kriz nedeniyle bu oran tam yedi aydır sürekli artış gösteriyor.


Kriz her geçen gün işsizler ordusuna yenilerini eklerken, uzmanlar işsizliğin daha da artacağına dikkat çekiyor.

İşsizliğin özellikle Ocak ve Şubat aylarında yeni zirvelere çıkması bekleniyor.

Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Erhan Aslanoğlu, işsizliğin mevsimsel olarak yüksek olduğu Ocak ikinci dönem ve Şubat aylarına ilişkin verilerin bu rakama dahil olmadığını ifade ederek, oranın önümüzdeki aylarda yüzde 15 seviyelerine kadar çıkabileceğini belirtti.

Fortis Ekonomisti Erkin Işık, "Tarım dışı işsizlik oranının yüzde 17.3'e çıkması oldukça çarpıcı. Ekonomideki yavaşlamanın istihdam piyasasına bu kadar erken yansıması beni şaşırttı. Şu anda bulunduğumuzdan daha da olumsuz bir noktaya varacağız" dedi.

    İşsizliğin tepe noktasına henüz ulaşmadığını belirten TEB Başekonomisti Selim Çakır, "Hükümetin bütçedeki 2009 büyüme öngörüsü  yüzde 4, piyasanın beklentisi ise yüzde 3 daralma yönünde. Büyümeye ilişkin fasit dairedeki unsurlarından birinin işsizlik olduğu  düşünülürse tüketimdeki daralmanın yanı sıra bu işsizlik rakamlarını görenlerin geleceğe yönelik artan endişeleri bile tüketimlerini  ertelemesi için sebep olabilir ve ekonomideki toparlanmayıcı geciktirebilir" dedi.

    Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar tarafından yayımlanan ekonomi notunda ise "Ocak ve Şubat aylarında işsizlik sigortasından  yararlananların sayısının geçen senenin iki katının da üzerine çıkmış olması, işsizlik oranının 2009 yılı ilk çeyreğinde artmaya devam  edeceğine ilişkin önemli bir gösterge...Bu dönemde işgücü artışının da hız kazanarak geçen yıla göre yüzde 4.9 yükselmesine rağmen,  işsizlik oranı yüzde 13.6 ile TÜİK’in verileri hesaplamaya başladığı 1988 yılı
sonrası en yüksek seviyesine çıktı" denildi.

Sayfa Yükleniyor...