İşsizlikte tarihi rekor: Yüzde 15.5

İşsizlik oranı Ocak'ta yüzde 15.5'e çıkarak tüm zamanların rekor kırdı.

İşsizlikte tarihi rekor: Yüzde 15.5

Küresel krizin istihdama etkisi her geçen ay ağırlaşıyor.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak ayında işsizlik oranı yüzde 15.5'e çıkarak tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı.

İşsizlik oranı geçen yılın aynı ayında yüzde 11.6, Aralık'ta yüzde 13.6 idi.

Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 59 bin kişi artarak 3 milyon 650 bin kişiye yükseldi.

İşsiz sayısı Aralık ayına göre ise 376 bin kişi artış kaydetti. Mevcut işsizlerin yüzde 14.4'ünü (527 bin kişi) bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu.

Kentsel yerlerde işsizlik oranı 4.2 puanlık artışla yüzde 17.2, kırsal yerlerde ise 3.4 puanlık artışla yüzde 11.8 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 21.2'den yüzde 27.9'a çıktı.

TARIM DIŞI İŞSİZLİK YÜZDE 19'A ULAŞTI
Türkiye'de tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 5.3 puanlık artışla yüzde 19'la tarihi rekor kırdı. Bu oran erkeklerde geçen yılın aynı dönemine göre 5.3 puanlık artışla yüzde 18.2, kadınlarda ise 5 puanlık artışla yüzde 21.8 oldu.

Ocak'ta istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 75 bin kişi artarak, 19 milyon 873 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 259 bin kişi artarken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 184 bin kişi azaldı.

İstihdam edilenlerin yüzde 21.8'i tarım, yüzde 20.7’si sanayi, yüzde 5’i inşaat, yüzde 52,5'i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1.4 puanlık artışla yüzde 45.8 olarak gerçekleşti. Kayıtdışı işsizlik oranı da yüzde 40.8 oldu.

İŞSİZLERİN PROFİLİ

İŞSİZLİK ARTACAK, KISA VADEDE İYİLEŞME ZOR
ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, "Bu veriler tarihi rekora işaret ediyor ancak muhtemelen yükseliş henüz sona ermedi. Kısa vadede bir iyileşme yaşanması zor görünüyor" dedi.

Yılın ikinci yarısında mevsimsel etkilerle işsizlikte düşüşün başlayabileceğini belirten Dağdeviren ancak bu beklentinin gerçekleşmesinin de ekonomik büyümenin nasıl gelişeceğine bağlı olduğunu vurguladı.

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar tarafından yayımlanan notta, "Tarım sektöründeki olumlu gelişmeye rağmen, sanayi ve inşaat sektörü  istihdamındaki azalma derinleşiyor. İşsizlik sigortasına başvuranların sayısındaki hızlı artışın Şubat ve Mart aylarında da devam etmesi, işsizlik  oranının bu aylarda da artmaya devam edeceğine işaret ediyor" denildi.

Notta, işsiz sayısındaki hızlı artışla birlikte bir yıl öncesine göre işgücü sayısı artış hızının da önceki aylarla karşılaştırıldığında hızlanmasının  işsizlik oranının daha sınırlı kalmasını sağladığı vurgulandı.

Hükümet yıl sonunda işsizliğin yüzde 13.5 olmasını bekliyor.

Sayfa Yükleniyor...