İstanbul artık bu 'eski çöplüğü' konuşacak

Halkalı'da "Temapark" yapımı için öngörülen 1 milyon 429 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin 1 milyon 241 bin metrekarelik bölümü doğa ve eğlence parkı olarak ayrıldı.

İstanbul artık bu 'eski çöplüğü' konuşacak

TOKİ, İstanbul Halkalı-Atakent özel proje alanı ile doğa ve eğlence parkı inşaatının arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi ihalesinde kararını verdi.        

İdare, Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş İş Ortaklığının verdiği 405 milyon 275 bin liralık ''arsa karşılığı idare payı geliri'' ile 1 milyar 885 milyon liralık ''arsa satış karşılığı satış toplam geliri'' teklifini kabul etti.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada; geçen Ağustos'ta yapılan ihaleyle İstanbul-Başakşehir Kayabaşı bölgesindeki eski taş ocağını hafriyat döküm sahasına dönüştürerek 173 milyon liralık gelir elde eden TOKİ'nin, benzer bir başarıyı Halkalı'da bulunan eski çöplük alanını Temapark olarak ihale ederek gösterdiği belirtildi. İstanbul'daki arazilerin kıymetini iyi hesaplayan İdarenin, gerçek değerini bulana kadar Halkalı Temapark ihalesini ertelediği kaydedildi.

Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş iş ortaklığının verdiği 405 milyon 275 bin liralık idare payını kabul eden TOKİ'nin, 1 milyar 885 milyon liralık yatırımın da kapısını araladığını belirten açıklamada, şöyle denildi:        

ESKİ BİR ÇÖPLÜK ALANIYDI
''1 milyon 429 bin metrekare büyüklüğündeki eski çöp döküm sahasını Avrupa'nın en büyük yatırım alanlarından birine dönüştüren TOKİ, devletin vergi gelirlerine katkı sağlarken, müteahhit firmanın yeni yatırım alanları kazanmasını sağladı. İstanbul'a Türkiye'nin ilk doğa ve eğlence parkını kazandıran TOKİ, buraya yapılacak konut ve işletmeler nedeniyle on binlerce insan için istihdam alanı oluşturdu. TOKİ'nin eski bir çöplük alanını İstanbul'a kazandırarak elde edeceği 405 milyon liralık gelirle; 37 adet 50 yataklı hastane, 12 bin adet 45 metrekarelik 1 1 yoksul konutu, 24 derslikli 130 ilköğretim okulu, 635 sağlık ocağı ile 60 bin seyirci kapasiteli iki yeni stat yapılabiliyor.''
       
BÖLGEYE NELER YAPILABİLİR?
Açıklamaya göre, bölgeye yapılacak yatırımlar konusunda; en az 100 bin metrekarelik dev bir fuar alanı ile 20 bin metrekarelik kongre salonu dışında hiç bir şart koşmayan TOKİ, Temapark yapımı için öngörülen 1 milyon 429 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin 1 milyon 241 bin metrekarelik bölümünü doğa ve eğlence parkı olarak ayırdı.       

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan 0.30 emsal ve imar planına göre Halkalı Temapark alanında; bölge parkı (tema park), konut, otel, motel ve rezidans gibi konaklama tesisleri, lokanta, kafe, çay bahçesi, büfe, perakende satış birimleri gibi ticaret üniteleri, çok katlı mağaza ve çarşı içeren alışveriş merkezleri, fuar alanları, ofis, büro, showroomlar (sergi-satış), banka ve finans kurumlarını içeren iş merkezleri, sinema, tiyatro, lunapark, hayvanat bahçesi, müze, sergi salonları gibi kültürel tesisler, yüzme havuzu, buz pisti, atış poligonu, squash (duvar tenisi) gibi spor salonları, su oyunları ve su sporları, hobi bahçeleri ile bu fonksiyonları destekleyen diğer fonksiyon alanları yapılabilecek.        

Özel proje alanında, otopark ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla, kentsel tasarım projesi ile belirlenecek alanlarda, yerüstünde yer alacak bitki örtüsünün yaşayabileceği derinlikte toprak örtüsü bırakılmak şartıyla ilgili kurumların görüşü alınarak, ticari amaçlı yeraltı katlı otoparkı yer alabilecek.

Sayfa Yükleniyor...