İstanbul Avrupa'nın 'konaklama' lideri

İstanbul'un oda başı konaklama geliri geçen yıl yüzde 23.5 artışla 159 dolara oldu.

İstanbul Avrupa'nın 'konaklama' lideri

Deloitte'un küresel ölçekte hazırladığı "Konaklama Vizyonu, Küresel Performans Değerlendirmesi-Bahar 2009" araştırmasına göre, İstanbul 2008'de oda başına ortalama konaklama gelirini yüzde 23.5 artırarak 159 dolara yükseltti.

"İstanbul, Avrupa'da konaklama gelirini en hızlı artıran kent oldu" denen araştırma raporuyla ilgili açıklamada, 2008'in ilk yarısında yüzde 5 artan turist sayısının, yılın ikinci yarısında ağırlaşan küresel ekonomik kriz nedeniyle düştüğü kaydedildi.

Deloitte'un 100,000 oteli kapsayan dünyanın en büyük otel veri tabanı STR Global'dan üç yıldız ve üstündeki otellere ilişkin araştırmasının raporuna göre, geçen yıl sonu itibarı ile Avrupa'da oda başına ortalama konaklama gelirlerindeki artış yüzde 2'de kaldı.

Dünya konaklama sektöründe en yüksek oda geliri elde eden 20 büyük otel, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Ortadoğu bölgelerinde yer aldı.

Oda gelirlerinde Londra yüzde 20.3, Paris yüzde 10.2 artış gerçekleştirebilirken, oda gelirlerini 2008'de yüzde 10.5 artıran Moskova otelleri, ortalama oda fiyatlarında 374 dolarlık gelirle, turistik kentler arasında ilk sıraya yerleşti.

Deloitte Türkiye Turizm ve Eğlence Endüstri Lideri Ahmet Cangöz araştırma sonuçlarıyla ilgili, "Geçen yılın son çeyreğinde etkisini iyiden iyiye göstermeye başlayan küresel daralma, turizm sektörüne de güçlü bir şekilde yansıyor. Bu etki önümüzdeki aylarda dünya genelinde daha da artacak. Bireylerin ve kurumların seyahat harcamalarını kesmeye başladığını görüyoruz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...