İstanbul-İzmir arası 3,5 saate inecek

Hizmete girmesiyle beraber yılda 870 milyon TL tasarruf sağlanması beklenen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun temeli yarın atılacak.

İstanbul-İzmir arası 3,5 saate inecek

İzmit Körfez geçişiyle bağlantı yolları dahil olmak üzere Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile yapılmasına ilişkin sözleşmenin imzalanmasının ardından projede ilk kazma yarın Gebze Dilovası'nda vurulacak.

Körfez Köprüsü de dahil 5 yılda tamamlanması öngörülen otoyolun trafiğin yoğun olduğu Gebze-Bursa ile İzmir-Manisa kesimlerinin öncelikli olarak hizmete açılması planlanıyor. Körfez Köprüsü'nün ise en az 3,5 yılda tamamlanması bekleniyor.       

Şantiyeleri kurulan projede, ilk etapta Gebze Dilovası mevkinde, körfez köprüsünün güzergahı üzerinde yer teslimi yapıldı. Otoyol, köprü ve tesislerin inşaatında yaklaşık 84 kilometrekarelik bir alanın kullanılacağı tahmin edilirken, kamulaştırma işlemlerine yönelik çalışmalara yaklaşık bir yıl önce başlanmıştı.       

7 YILDAN ÖNCE BİTİRİLECEK
Proje sözleşmesinde azami yapım süresi 7 yıl olarak belirlense de firma, 7 yıldan önce yapımı bitirerek Karayolları Genel Müdürlüğünün onayı ile otoyolu ve köprüyü kısmi veya kesim halinde trafiğe açabilecek.        

Otoyolun trafiğin yoğun olduğu Gebze-Bursa ve İzmir-Manisa kesimlerinin öncelikli olarak hizmete açılması ve otoyolun tamamının, Körfez Köprüsü de dahil olmak üzere 5 yılda tamamlanması hedeflenirken, Körfez Köprüsü'nün 3,5 yıldan önce tamamlanması mümkün görülmüyor.
        
PROJE DETAYLARI
Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı yolları dahil) Otoyolu Projesi, Gebze'den başlayacak, İzmit Körfezi'ni asma köprü ile aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevre Yoluna bağlanacak.

Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak.

Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan proje kapsamında, 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, 7 servis ve park alanı inşa edilecek.

8 SAAT YERİNE 3,5 SAAT
Proje mevcut devlet otoyolunu yaklaşık 140 kilometre kısaltarak, İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3,5 saate indirecek, böylece yılda 870 milyon TL tasarruf sağlanacak.
      
DÜNYANIN EN UZUN AÇIKLIKLI İKİNCİ ASMA KÖPRÜSÜ OLACAK
Dilovası ile Hersek Burnu arasına inşa edilecek asma köprüyle Körfez 6 dakikada geçilebilecek.

Köprü yaklaşık 3 kilometre uzunluğu ve bin 700 metre ana açıklığıyla Japonya'daki Akashi Kaikyo Köprüsünden sonra dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak.

Asma köprü tamamlandığında dünyanın en uzun ilk 20 köprüsü listesinde Türkiye'nin Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüleri ile birlikte üçüncü köprüsü olarak yerini alacak.       

Karayolları Genel Müdürlüğünce Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile ihale edilen projede, Nurol-Özaltın-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu'nun 22 yıl 4 ay yapım ve işletme süresi teklifi uygun bulunmuş ve sözleşme imzalanmıştı.

Sayfa Yükleniyor...