İstanbul'un 5 ilçesinde konut satışı kasım ayında da arttı

Kredi faizlerinin yükselmesi sonrası konut piyasasında birkaç aydır sakinleşme var. Satışlar haziran ve temmuz ayındaki gibi yoğun değil. Ancak bazı ilçelerdeki konutlara talep hala yüksek. İşte ayrıntılar...

İstanbul'un 5 ilçesinde konut satışı kasım ayında da arttı

Büyükşehir Belediyesi İstatistik Ofisi, İstanbul'a ilişkin konut piyasalarının değerlendirildiği, Aralık 2020 Piyasası İstanbul Bülteni'ni yayınladı. Rakamlara göre, 39 ilçenin 5'inde satışlardaki artış devam etti.

İstanbul'da kasım ayında konut satışları bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 6,8 artarken bir önceki yılın kasım ayına göre yüzde 15,1 azalarak 21 bin 158 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yıl ortalaması ile aynı seviyede gerçekleşirken bir önceki yılın Kasım ayına göre yüzde 18,7 azaldı. Kasım ayında toplam konut satışlarının yüzde 18,8'i İstanbul'da gerçekleşti.

SATIŞLARIN YÜZDE 70,8'İ İKİNCİ EL

Kasım ayında İstanbul'da gerçekleşen konut satışlarının yüzde 70,8'i ikinci el konut satışında oldu. İkinci el konut satışları bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 23,7 artarken, sıfır konut satışları yüzde 19,8 azaldı. Kasım 2019'a göre ise İstanbul'da ikinci el konut satışları yüzde 8,8, sıfır konut satışları yüzde 27,3 azaldı.

EN YÜKSEK AZALIŞ İPOTEKLİ KONUTLARDA

İstanbul'da ipotekli konut satışları kasım ayında bir önceki yıl ortalamasına göre yüzde 7,6 arttı. İkinci el ipotekli konutların satışı bir önceki yıl ortalamasına göre yüzde 17,1 artarken, sıfır ipotekli satışlar yüzde 10,8 azaldı. Bir önceki yılın Kasım ayına göre ise ikinci el ipotekli konut satışları yüzde 37, sıfır konutlar yüzde 43 azaldı.

KONUTTA BAZI İLÇELER HAREKETLİ

İstanbul'da ilçelere göre konut satışlarına bakıldığında Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre sadece 5 ilçede konut satışları arttı.

Artışın gerçekleştiği ilçeler sırasıyla Zeytinburnu, Beykoz, Esenyurt, Çekmeköy ve Sultanbeyli oldu.

Azalışın en yüksek düzeyde olduğu ilçeler ise sırasıyla Esenler, Başakşehir, Küçükçekmece, Sultangazi ve Gaziosmanpaşa oldu.

FİYATLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

İstanbul'da konut fiyatları yıllık olarak sıfır konutlarda yüzde 29,5, ikinci el konutlarda yüzde 27,3 artış gösterdi.

YABANCILARA SATIŞIN YARISI İSTANBUL'DA

Kasım ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 40,6, bir önceki yılın kasım ayına göre ise yüzde 29,6 arttı.

Toplam konut satışının yüzde 18,8'i İstanbul'dan gerçekleşirken yabancılara yapılan konut satışlarının yüzde 49,2'si İstanbul'dan gerçekleşti.

VİDEO: TÜRK KONUTUNA ABD'Lİ İLGİSİ-ARŞİV

Sayfa Yükleniyor...