İstanbul'un elektriğine 3 milyar dolar

Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım bölgesi Boğaziçi Elektrik'in özelleştirme ihalesinde devler yarıştı. Açık artırmada hiçbir firma teklif vermeyince ihaleyi İş-Kaya-MMEKA 2.99 milyar dolarlık teklifiyle kazandı.

İstanbul'un elektriğine 3 milyar dolar

Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım bölgesi olan Boğaziçi Elektrik Dağıtım'ın özelleştirmesi yapıldı.


10 grubun teklif verdiği ihalede elemesiz turda en yüksek tutar 1.01 milyar dolar oldu; elemeli turlara geçildi. 1. elemeli turda tutar 2 milyar 90 milyon dolara çıktı ve KCETAS-Ayen OGG elendi.

İkinci elemeli turda teklif 2 milyar 405 milyon dolara çıktı ve Enerjisa ihale dışı kaldı. Üçüncü elemeli turda tekli 2 milyar 725 milyon dolara ulaştı, Limak İnşaat elendi.

İhalede dördüncü elemeli turda tutar 2 milyar 895 milyon dolara çıktı ve IC İçtaş İnşaat elendi.

İhalede son elemeli turda Kolin İnşaat elendi. Kalan beş firmayla açık artırma 2 milyar 980 milyon dolardan başladı.

AÇIK ARTIRMA 5 DAKİKA SÜRDÜ
Açık artırma saat 11.10'da başladı ve sırasıyla Park Elektrik,  Cengiz Elektrik, Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu çekildi. Aksa Elektrik mola aldı. Moladan sonra Aksa Elektrik ihaleden çekildi. İş-Kaya-MMEKA (Mehmet Kazancı-Mehmet Emin Karamehmet ortaklığı) teklifi 2 milyar 990 milyon dolara çıkardı ve ihaleyi kazandı. Tek tur gerçekleşen açık artırma süreci saat 11.15'te tamamlandı. İhalede patronların masada yer alması dikkat çekti. İhalede verilen teklif Türk Telekom ve Tüpraş'ın ardından tarihteki en yüksek üçüncü rakam oldu.

İKİ KARDEŞ KARŞI KARŞIYA
İhaledeki ilginç gelişme iki kardeşin birbiriyle yarışması oldu. MMEKA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı ile kardeşi Cemil Kazancı'nın başında bulunduğu Aksa Elektrik açık artırmada son ikiye kaldı. Kazanan Mehmet Kazancı oldu.

KAZANCI: KARAMEHMET'İN DESTEĞİYLE HEDEFE ULAŞTIK
MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı ihale sonrası yaptığı açıklamada, "Boğaziçi Elektrik'i ortağımız Mehmet Emin Karamehmet'in verdiği cesaretle almaya karar verdik ve hedefe ulaştık, şirketimiz 8'inde kuruldu 13'ünde yeterlilik aldı. Ödeme imkanı olarak taksit seçeneği var, şartnameye göre yüzde 20'si peşin geri kalanı taksitle. Özkaynaklarımızdan veya kredi kullanarak ödeme yapabiliriz. Seçenekleri değerlendireceğiz. Hepimiz için hayırlı olsun" dedi. Diğer ihalelere de katılacaklarını belirten Kazancı, "Fiyat uygunsa ilgileniriz" açıklamasını yaptı.

'ACISINI ABONE ÇEKECEK'
İhaleyi değerlendiren ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Osman Sevaloğlu şunarı söyledi: "Bu rakam tehlikeli bir rakam. Kamu biraz daha fazla kazansın diye firmalar akıl ve mantık dışı rakamlara gidiyorlar. Böyle bir ihale olmaz. Elektriğin bedeli 16.62 sent/kws çıkıyor. Bugüne kadar çıkanların hiçbiri bu düzeyde değil. Bu ihaleyi alan firmanın kendisini, devleti, aboneyi zorlaması lazım. Bu paranın geri dönmesi çok zor, bunun acısını abone çekecek."

EPDK eski Başkanı Yusuf Günay da değerlendirmesinde, "Elektrikte bir fiyat baskısı oluşacağı doğrudur. Ülke ithalata bağımlı bir piyasa yapısı içerisinde. İhaledeki rakam fiyatta baskı oluşturacaktır" diye konuştu.

KİMLER TEKLİF VERMİŞTİ?
1- Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş.
2- Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.
3- Park Holding A.Ş.
4- Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
5- Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.
6- Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu
7- İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu
8- KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu
9- Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.
10- IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

3.8 MİLYON ABONE
Türkiye'nin büyük dağıtım bölgesi olan Boğaziçi Elektrik, İstanbul Avrupa Yakası'nı kapsıyor. Yüzde 14'lük paya sahip bölgede abone sayısı 3.8 milyon. Kayıp-kaçak oranı ise yüzde 9.7 düzeyinde. Bölge Türkiye'nin elektrik tüketiminin yüzde 14'üne sahip.

Sayfa Yükleniyor...