Çamlıca "büyük dönüşüme" hazırlanıyor

Çamlıca'nın eteklerinde yer alan 16 mahalleyi kapsayan yaklaşık 190 dönümlük alanda, 2017 yılının mart ayında dönüşümün ilk kazması vurulacak. Kentsel dönüşüm 270 bin insanı ilgilendiriyor.

Çamlıca "büyük dönüşüme" hazırlanıyor

İstanbul'un göbeğinde büyük bir kentsel dönüşüm yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin geçen ayki toplantısında Üsküdar'ın 1/5000'lik ve 1/1000'lik geri görünüm ve etkilenme bölgeleri koruma amaçlı revizyon nazım imar planı ile uygulama imar planı oy çokluğuyla kabul edildi. Bununla birlikte kentsel dönüşümün önündeki bütün engeller kalkmış oldu.

KARAR ÇIKTI, ENGEL KALKTI

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden çıkan bu kararla Üsküdarlıların yıllardır çözülmesini beklediği imar sorunu çözüme kavuşturulmuş oldu. Çamlıca Camisi'nin inşasıyla değerlenen bölge, kentsel dönüşümle birlikte yeniden inşa edilmeye hazırlanıyor.

TOKİ'YLE BİRLİKTE YÜRÜTÜLECEK

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, kentsel dönüşümün, Üsküdar Belediyesi ve TOKİ iş birliğiyle yürütüleceğini söyledi.

190 BİN METREKAREYİ KAPSIYOR

Çamlıca Camisi'nden Boğaz'a bakıldığında bu alanın toplam 190 bin metrekareyi kapsadığını belirten Türkmen, alanın 7 ayrı parsel olduğunu, oldukça fazla hissedarı bulunduğunu ve arazinin tamamının kaçak yapılarla dolu olduğunu anlattı.

"YÜKSEK KATLI REZİDANS OLMAYACAK"

Bölgede yüksek katlı rezidans ve siteleşmenin olmayacağına dikkati çeken Türkmen, çok yüksek katlı yapılara müsaade edilmeyeceğini ve ilçenin tarihi dokusuna uygun Üsküdar evleri geleneği başlatılacağını söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

ÜSKÜDAR'IN YARISINI İLGİLENDİRİYOR

Türkmen, dönüşüm hakkında şu bilgileri verdi: "Çamlıca'nın eteklerindeki 530 bina ve bin 500'e yakın bağımsız bölüm olan bu alanı komple kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan ettik. Şu anda mevcut nüfusumuz bu 16 mahallede 270 bin insan yaşıyor. Üsküdar'ın nüfusunun yarısı bu kadar. Bu dönüşümün sonunda yine bu bölgenin insanları burada kalacak şekilde plan yaptık. İnşallah bu ilandan sonra burada hak sahiplerinin rızasıyla birlikte bu alanı komple dönüştüreceğiz.

MEVCUT BİNALAR YIKILACAK

Dönüştürürken hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden, mevcut hakların üzerine ilave haklar ilave ederek, yeni konut sahibi yapacağız. Bu dönüşümü TOKİ'yle gerçekleştireceğiz. TOKİ'yle yaptığımız protokol gereği buradaki mevcut yapıları yıkılarak yeniden yenisinin yapılmasını TOKİ'yle yürüteceğiz. Depremsellik açısından dayanıklı binaların yapılması hem de bu hoş olmayan görüntünün ortadan kaldırılması adına, dönüşümü başlatmış olacağız.

İLK KAZMA MART 2017'DE

İnşallah 190 bin metrekarelik bu alanda 2017 yılının mart ve nisan ayında dönüşümün ilk kazmasını vurmuş olacağız."

ANTENLER KALKACAK

Çamlıca Camisi'nin dünya İslam medeniyetinin önemli eserlerinden biri olacağını vurgulayan Türkmen, caminin aynı zamanda içerisindeki sosyal alanları, kütüphanesi, İslam eserleri müzesi, rekreasyon alanlarıyla bir küllüye olduğunu anlattı. Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çamlıca Camisi'nin fiziki yapımından sonra, meydan ve çevre düzenlemesi söz konusu. Caminin hemen yanında Büyük Çamlıca tepesi televizyon antenleri ve kuleler var. Bunların tamamı kaldırılacak. 2017 yılının mayıs ayında bu anten ve vericiler tamamen temizlenecek. Küçük Çamlıca, tek kule etrafında toplanacak şekilde bu projemiz de devam ediyor. 2017 yılının mayıs ayında hizmete girmiş olacak. Kuleler kaldırılıp buradaki güzel bir meydan düzenlemesiyle birlikte bu camiyi 2017 yılının ramazan ayında Kadir Gecesi'nde inşallah ibadete açmayı planlıyoruz."

Sayfa Yükleniyor...