İşte yeni teşvik paketi

Başbakan Erdoğan, yeni teşvik sistemini açıkladı. Yeni sistemle yatırımlara vergi, faiz ve prim desteği verilecek. Yatırımlar için yer tahsis edilecek.

İşte yeni teşvik paketi

Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Hükümetin dördüncü teşvik sistemini devreye koyduklarını belirten Erdoğan şunları söyledi: " son derece güvenli ve istikrarlı bir yapı sergiliyor. Küresel krizin en ağır seyrettiği 2009 hariç ekonomi sürekli büyüme kaydetti. 9 yılda GSYH üç kattan fazla artış gösterdi. Bugün artık yatırımcı önünü görebiliyor. Biz geçmiş hükümetler döneminde olduğu gibi belli zümrelere değil, tüm Türkiye'ye hitap edecek teşvik anlayışını hakim kıldık.

Temmuz 2009'dan bugüne kadar mevcut teşvik uygulaması kapsamında 11 bin 382 adet teşvik belgesi düzenlendi. Bu kapsamda 157 milyar dolar yatırım öngörüldü. 2009'daki sistem bir önceki sisteme göre belge sayısı itibariyle yüzde 17, yatırım tutarı itibariyle yüzde 73 artışa neden oldu. Mevcut sistemle bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmayı hedeflemiştik. Teşvik belgelerinin yarıdan fazlası daha az gelişmiş bölgelere gitti. Mevcut sistemle uluslararası yatırımları ülkemize çekmeyi hedeflemiştik, bunda da başarı sağladık. Teşvik sistemi etkili sonuçlar doğurdu. Yeni teşvik sistemini de bu temel üzerine inşa ediyoruz."

VERGİ, FAİZ VE PRİM DESTEĞİ
Erdoğan'ın açıkladığı sistemin ayrıntıları şöyle:

Yatırımlara KDV istisnası, gümrük vergisi istisnası, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi desteği, KDV iadesi desteği sağlanacak.

Yeni sistemle sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak stratejik yatırımlar (Tedariği yüzde 50'den fazlası ithalata dayalı ürünlerin yer aldığı sektörler) desteklenecek. Demir-çelik, makina ve kimya sektörleri bu kapsamda yer alyıor. Yatırım yapılacak yere yatırımcı karar verecek. Stratejik yatırımlar aynı koşullarla desteklenecek.

STRATEJİK YATIRIMA DÖRT KOLDAN DESTEK
Yeni sistemle birlikte özellikle stratejik yatırımlara destek verilecek. Burada temel olarak vergi, faiz, prim ve yer tahsisi desteği sağlanacak.

Stratejik yatırımlara verilecek destekler şöyle: Yatırım malı ithalat malı makine teçhizat için gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası. 7 yıl süreyle sigorta primi desteği. Yatırımın yüzde 50'si kadar vergi indirimi. Yatırım kredileri için 50 milyon liraya ulaşan faiz desteği. Yatırım yeri tahsisi. Asgari 500 milyon tutarındaki yatırımlar için bina ve inşaatta KDV istisnası. KDV iadesi desteğiyle finansman yükü azaltılacak.

İşte yeni teşvik paketi - 1

STRATEJİK YATIRIM EN AZ 50 MİLYON LİRA
Stratejik yatırımlarda, yatırım tutarının 50 milyon lirayı aşması gerekiyor. Ayrıca yüzde 40 katma değer üretecek bir yatırım olması gerekiyor.

STRATEJİK YATIRIMA HER İLDE DESTEK
Stratejik hangi ilde yapılırsa yapılsın aynı destek verilecek. Yeni sistemde eğitim yatırımları da desteklenecek. Belirli büyüklükteki otomotiv, uzay, rüzgar sanayi yatırımları desteklenecek. Demiryolu, madencilik, turizm yatırımları yine 5. bölge desteği alacak.

TÜRKİYE İL BAZLI 6 BÖLGEYE AYRILDI
Yeni sistemle bölgesel teşvik sisteminin etkinliği artacak. Bölgesel harita yeniden ele alındı. İller sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 51 il 6 bölgeye (daha önce 4 bölgeydi) sınıflandırıldı. Yeni uygulamada bölgesel sistem yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçildi.

EN BÜYÜK DESTEK 6. BÖLGEYE
Yeni sistemde az gelişmiş illere (6. bölge) yapılacak yatırımlar daha avantajlı şekilde desteklenecek. Bu illerdeki yatırımı yapacakların sigorta primi ödemeleri 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak.

6. bölgede yatırım yapacak firmalar yatırımın yüzde 50'sine, OSB içinse yüzde 55'ine tutar kadar vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacaklar. Faiz desteği tavanları da yükseltilecek.

6. bölgede 31 Aralık 2013'e kadar başlanacak yatırımlarda sigorta primi desteği 10 yıl uygulanacak. Bu tarihten sonra ise 7 yıl uygulanacak.

Yatırımcı vergi indirimi desteğini yatırım döneminde elde ettiği kazançlara da uygulayabilecek.

6. BÖLGEDE İŞVERENİN YÜKLERİNİ DEVLET ÜSTLENECEK
Azami faiz destek tutarları 500-900 TL'ye kadar yükseldi. 6. bölgedeki yatırımlarla sağlanan istihdam için asgari ücret üzerinden hesaplanacak gelir vergisi stopajı 10 yıl boyunca terkin edilecek.

6. bölgede yatırım yapan SSK işveren payı, SSK işçi payı, gelir vergisi stopajından kurtuluyor. Artıları devlet üstleniyor, işverene sadece net asgari ücret kalıyor. Asgari ücretlinin maliyeti 600 dolardan 350 dolara düşecek.

1 OCAK'TAN İTİBAREN GEÇERLİ
Yeni teşvik sistemi 1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacak.

TEŞVİK SİSTEMİNİN AMACI: CARİ AÇIĞI AZALTMAK
Yeni teşvik sistemiyle cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan aramalların üretiminin artırılması hedefleniyor.

KULLANILAN ENERJİYE DESTEK
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, stratejik yatırımda kullanılan enerjiye destek vereceklerini söyledi.

Hiçbir il için özel bir kriterleri olmadığını belirten Erdoğan, "TÜİK'in kriterlerine göre illerin sıralaması yapıldı. Bölgeler buna göre belirlendi. Tunceli de 5. bölgede yerini aldı. Hiçbir il için özel yöntem kullanmadık. Bu kriterlerde sosyal göstergeler de önemli rol oynadı. 5. bölge de 6. bölge gibi yüksek oranda teşvik alacak bölgedir" dedi.

'BOKSA GİRİNCE YUMRUK SAYILMAZ'
''Boksa girildiğinde yumruk sayılmaz. Kavganın içine girdiğimiz zaman yumruğun sayısı belli olmaz'' diyen Erdoğan, burada neticenin alınacağını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...