İsveç Borsası’nda 69 trilyon dolarlık 'al' komutu

İsveç ekonomisini 131’e katlayan bir işlemin Stockholm Borsası'nı durdurduğu ifade edildi.

İsveç Borsası’nda 69 trilyon dolarlık 'al' komutu

Stockholm Borsası'nın, türev işlemlerde verilen 4.2 milyar adet warrantı satın alma emrinin ardından sistemi durdurmak zorunda kaldığı iddia edildi.

Toplam değeri 460 trilyon kronayı (69 trilyon dolar) bulan ve İsveç ekonomisini 131’e katlayan işlem, borsada teknik hatalara yol açtı.

Bu büyük 'satın al' emrinin, İsveç’in en büyük 30 şirketinin yer aldığı Stockholm Borsası’nın OMXS30 endeksinde Aralık vadeli warrantlarda verildiği açıklandı. Türev işlemlerde verilen emirlerin genel borsadaki fiyatlamayıda etkilediği için komutun oldukça büyük önem taşıdığı belirtildi.

Verilen komutun satın al tarafından geldiği ve toplamda 4.2 milyar warrantı kapsadığı belirtildi. Warrantlar kaldıraçlı ürünler oldukları için emrin toplam değeri inanılmaz bir rakama ulaştı.

Bu şekilde işlemin teorideki değeri yaklaşık 460 trilyon krona denk gelirken 2011 rakamlarına göre İsveç ekonomisinin büyüklüğü 35 İsveç kronası. Bu şekilde işlemin değeri ülke ekonomisini 131'e katlıyor.

Stockholm Borsası sözcüsü Carl Norell sistemde bu büyüklükte bir komutun verilmediğini, borsadaki işlemlerin teknik aksaklıklar nedeniyle durduğunu söyledi.

Yetkililerin böyle bir işleme nasıl izin verildiğine yönelik araştırmalar yaptıkları da ifade edildi.

Sayfa Yükleniyor...