İsviçre Merkez Bankası piyasaları şaşırttı

Derin bir resesyon bekleyen İsviçre Merkez Bankası, gösterge faizi düşürdü ve İsviçre frankının değerini azaltmak amacıyla piyasalara müdahale etti.

İsviçre Merkez Bankası (SNB), deflasyonla mücadele amacıyla agresif tedbirler uygulamaya koydu. Dün yapılan açıklamayla, derin bir resesyon bekleyen SNB gösterge faizi düşürdü ve İsviçre frankının değerini azaltmak amacıyla piyasalara müdahale etti.

SNB, analist beklentilerinin çok ötesinde tedbirler açıklarken, frank Euro karşısında en sert tek günlük düşüşünü yaşadı. Bazı işlemciler merkez bankasının daha önce de frank satmakta olduğunu belirtti. İsviçre borsaları ise kararın ardından yükseldi.

Merkez Bankası'nın açıklamasında, " Aralık ayından beri belirgin şekilde bozulmuştur ve gelecek üç yıl için eksi enflasyon riski vardır. Dolayısıyla parasal durumu müdahaleyle rahatlatmak için kararlı hareket etmek gerekmektedir" denildi.

SNB'nin aldığı bu tedbir, finansal kriz süresince büyük bir merkez bankası tarafından döviz piyasasına yapılan ilk müdahale oldu. İsviçre Merkez Bankası'nın bu müdahalesi sonrasında Avrupa Merkez Bankası da, ABD ve İngiltere merkez bankaları gibi, "konvansiyonel olmayan gevşeme"yi değerlendirmek zorunda kalabilir.

SNB, İsviçre ekonomisinde bu yıl yüzde 2.5 ile 3.0 arasında küçülme beklendiğini belirtti. Merkez bankasının daha önceki tahmini ekonominin yüzde 1 daralacağı yönündeydi. Merkez bankası daha önce yüzde 0.9 yükselmesini beklediği tüketici fiyatları tahminini, de yüzde 0.5 düşüş olarak revize etti.

SNB ayrıca, üç aylık İsviçre frankı Libor bandı hedefini 25 baz puan indirerek yüzde 0.00-1.00 aralığından, 0.00-0.75 aralığına çekti. Banka artık yüzde 0.25 veya hedef bandın alt eşiğine yakın oranları hedeflediğini açıkladı. Merkez bankası bu seviyeyi en son 2003'teki resesyonda hedeflemişti.

Sayfa Yükleniyor...