İTÜ, Haydarpaşa Garı için kolları sıvadı

Proje yürütücüsü ve Technobee Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dikbaş, "Hasar tespit analizi, 3 hafta içinde sonuçlanacak'' dedi.

İTÜ, Haydarpaşa Garı için kolları sıvadı

Haydarpaşa Gar Binası ve yakın çevresinin korunması, kültürel ve tarihsel değerinin yaşatılması ve kent hayatına daha etkin katılımının sağlanması amacıyla TCDD'nin talebiyle İTÜ Rektörlüğü tarafından görevlendirilen Danışma Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıya TCDD 1. Bölge Müdürü Hasan Gedikli, Ulaştırma Bakanlığı Müşaviri Adnan Ekinci, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Atilla Dikbaş ile Danışma Kurulu üyeleri katıldı.

Haydarpaşa Gar Binası ve yakın çevresinin korunması, kültürel ve tarihsel değerinin yaşatılması ve kent hayatına daha etkin katılımının sağlanması amacıyla TCDD'nin talebiyle İTÜ Arı Teknokent'te kurulan akademik firma TechnoBee bünyesinde, ilgili uzmanlık alanlarına göre bir Danışma Kurulu oluşturuldu.

Mimarlık bölümünden restorasyon, yapı elemanları, mimarlık ve sanat tarihi ile makine, inşaat, elektrik mühendisliği alanlarında uzman akademisyenlerden oluşan kurul, bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Afife Batur, seminerde garların şehrin siyasi ve ekonomik gücünü temsil ettiğini belirterek, şunları söyledi:

''Tarihi ve kültürel önemi çok büyük olan Haydarpaşa Garı ile ilgili son zamanlarda yaşanan kırılganlık yerini pozitif bir birlikteliğe bırakmalıdır. Bunun için tüm kamuoyunun, sivil toplum kuruluşlarının, devletin ve İstanbul'u seven, önemseyen herkesin büyük düşünme kapasitesini devreye sokması gerekmektedir. Haydarpaşa Garı'nın varlık nedeni olan işlevinin ve kentsel bağlarının sürdürülmesinde asıl olan kararlılık konusunda Danışma Kurulu ısrarcıdır.''

TCDD, YANGINDAN 18 GÜN ÖNCE İTÜ'YE BAŞVURDU
Açıklamaya göre, TCDD tarafından İTÜ'ye ilk başvuru yazışması 10 Kasım 2010'da yapıldı. Bu yazıdaki talebin amacı, Haydarpaşa Gar Binası'nın, kullanılmadığı için birçok yapı problemi olan Çatı Katı başta olmak üzere Giriş ve Bekleme Holleri gibi gar yolcusuna hitap eden yakın çevresine yönelik iyileştirme çalışmalarının üniversite işbirliğiyle başlatılması ve gar binasının, istasyon hizmetini daha iyi verebilmesini sağlamak üzere konfor ortamının artırılmasına yönelik.

Haydarpaşa Garı çatısında 28 Kasım 2010 tarihinde meydana gelen yangın, gar binasının Restorasyon sürecini ve İTÜ ile işbirliğini hızlandırdı ve çalışmanın kapsamı genişletilerek, çok önemli bir proje çalışması başlatıldı.

HASAR TESPİT ANALİZİ 3 HAFTA İÇİNDE SONUÇLANACAK
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin'in toplantıdaki konuşmasında, her konuda ilklere imza atan İTÜ'nün böylesine önemli bir projede bilgi ve deneyimlerini paylaşmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, katkı koyan herkese teşekkürlerini ilettiği açıklandı.

Açıklamada, Proje Yürütücüsü ve Technobee Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Atilla Dikbaş'ın, toplantıdaki konuşmasına da yer verildi.

Danışma Kurulu'nun Haydarpaşa Garı iskele binası, yanındaki 5 No'lu bina ve yakın çevresindeki yapılarla ilgili çalışma başlattığını belirten Dikbaş, şunları kaydetti:

''Danışma Kurulu olarak yapının özgün mimarisine uygun proje geliştirdik. Özellikle giriş holünün ve yakın çevresinin konforunun arttırılması için çalışma başlattık. Yangın sonrası yapılacak çalışmalar için görüş ve önerilerde bulunduk. Yapısal yangın güvenliği için aktif ve pasif önlemler belirleyerek, teknik danışma hizmetine başladık. Helikopterle çatının fotoğrafları çekildi. Hasar tespit analizi 3 hafta içinde sonuçlanacak.''


Sayfa Yükleniyor...