İzlanda borçlarını ödeyecek

İzlanda Cumhurbaşkanı Olafur Grimsson, İngiliz ve Hollandalı yatırımcıların ülkesinin batan bankalarında 5 milyar dolar kaybetmelerinden doğan yükümlülüklerin yerine getirileceğini söyledi.

İzlanda'da 2008 yılındaki banka çöküşlerinden sonra, "Icesave" adlı hesaplarda paralarını kaybeden İngiliz ve Hollandalı mudilere kendi hükümetleri paralarını ödedi.

İzlanda'nın bu miktarı tazmin yükümlülüğünü öngören bir yasa, kamuoyunun hoşnutsuzluğuna rağmen parlamentoda kabul edilmişti. Ancak Grimsson'un dün yasayı imzalamayarak konuyu referanduma götüreceğini açıklaması, uluslararası finans piyasalarında büyük bir şaşkınlıkla karşılandı.

BBC televizyonundaki Newsnight programına dün gece katılan Grimsson, "Yükümlülüklerimizi karşılamayacağımız sanısı tamamen yanlıştır. Kabul edilmiş olan ve imzaladığım yasanın temeli zaten İzlanda'nın yükümlülüklerini karşılayacağını ifade etmesidir. Benim karar verdiğim konu, İzlanda halkının bu konudaki son kararı bir referandum yoluyla vermesini sağlamaktır ki bu da temel demokratik ilkelerimiz gereğidir." dedi.

Icesave ödemeleri yüzünden İzlanda ile ilişkileri gerilen İngiltere, referandumda yasanın reddi sonucu çıkarsa, İzlanda'nın ekonomik dünyada yalnız kalacağını söyledi.

Bundan böyle İzlanda'ya güven duyulup duyulamayacağı sorusuna yanıt olarak Grimsson, "Bu sorunu çözmek için İngiliz ve Hollanda hükümetleriyle yapıcı görüşmelere başlamalıyız" dedi ancak referandumdan ret kararı çıkarsa ne olacağını söylemedi.

Hükümet referandumun 20 Şubat tarihinde yapılmasını öneriyor.

Sayfa Yükleniyor...