İzmir'in elektriğini de aldılar

Gediz Elektrik Dağıtım'ın özelleştirilmesi ihalesini Boğaziçi Elektrik'i de alan İş-Kaya-MMEKA kazandı. Grubun teklifi 1 milyar 920 milyon dolar oldu. Kazancı-Karamehmet ortaklığının iki ihaledeki toplam teklifi 5 milyar doları buldu.

İzmir'in elektriğini de aldılar

Elektrikte özelleştirmeler Gediz Elektrik Dağıtım'la devam etti. Boğaziçi Elektrik ihalesini 3 milyar dolarlık rekor teklifle kazanan İş-Kaya-MMEKA (Mehmet Kazancı-Mehmet Emin Karamehmet ortaklığı) Gediz ihalesini de yaklaşık 2 milyar dolarla kazandı.


10 firmanın teklif verdiği ihalede elemesiz turda en yüksek teklif 710 milyon dolar oldu. 1. elemeli turda teklif tutarı 1 milyar 475 milyon dolara çıktı ve KCETAŞ-AYEN-REL-PETCO Ortak Girişim Grubu elendi.

İkinci elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 675 milyon dolara ulaştı, Park Holding A.Ş. ihale dışı kaldı. Üçüncü elemeli turda teklif 1 milyar 777 milyon dolara çıktı, IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. elendi.

Dördüncü elemeli turda teklif 1 milyar 835 milyon dolar oldu, Limak İnşaat elendi. Elemeli son turda Kolin İnşaat elendi ve 1 milyar 900 milyon dolardan açık artırmaya geçildi. Açık artırma aralığı 5 milyon dolar olarak belirlendi.

Açık artırmada Eti Gümüş 1.905 milyar dolar teklif edince Aksa Elektrik ve Cengiz Elektrik çekildi. İş-Kaya-MMEKA teklifi 1.910 milyar dolara çıkarınca Enerjisa çekilme kararı aldı. Eti Gümüş teklifi 1.915 milyar dolara çıkardı ve İş-Kaya-MMEKA 1.920 milyar dolar teklif etti. Bunun üzerine Eti Gümüş mola aldı ve çekildi. Böylece Boğaziçi Elektrik ihalesini alan grup Gediz Elektrik ihalesini de kazanmış oldu.

2.5 SAATTE 5 MİLYAR DOLAR
Sabahki ihalenin 1.5 saat, Gediz ihalesinin de yaklaşık 1 saat sürdüğü göz önüne alındığında grup toplam 2.5 saatte 5 milyar dolarlık teklifte bulunmuş oldu.

KAZANCI: ZORLANDIK AMA MEMNUNUZ
MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı CNBC-e'ye yaptığı açıklamada, "Önceki ihalelerde daha farklı firmalar katılıyordu. Bayağı zorlandık ama memnunuz. Bizim bugün aldığımız iki ihaleyle 31.5-32 milyar kilowattlık bir güce sahip olduk. Ben bu ihalenin tüketici fiyatlarına olumsuz yansıyacağına inanmıyorum. Rekabet ortalama fiyatları aşağıya düşürdü. Ödemenin peşin mi, taksitli mi olacağına ortaklarla konuşup karar vereceğiz" dedi.

KİMLER TEKLİF VERMİŞTİ?
1- Park Holding A.Ş.
2- Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş.
3- Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.
4- Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
5- Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.
6- Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu
7- İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.- MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu
8- KCETAŞ-AYEN-REL-PETCO Ortak Girişim Grubu
9- Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.
10- IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

ELEKTRİĞİN YÜZDE 10'UNU TÜKETİYOR
İzmir ve Manisa illerini kapsayan Gediz ElektriK'in, 2.3 milyon abonesi bulunuyor. Bölgedeki kayıp kaçak oranı yüzde 6.3 düzeyinde. Bölge Türkiye'nin elektrik tüketiminin yüzde 10'unu oluşturuyor.

Sayfa Yükleniyor...